reklama

Pro uspokojení růstu poptávky a vykompenzování přirozeného poklesu těžby ze současných polí bude v příštích letech nutné zvýšit kapacitu těžby o 20 milionů barelů denně. To je podle Násira velká částka a investice z poslední doby na to nebudou stačit, uvedl na energetickém summitu Columbijské univerzity.

Ropný trh se podle Násira blíží k rovnováze mezi nabídkou a poptávkou, i když krátkodobě trh stále vykazuje přebytek kvůli růstu vrtů a obnovení těžby z břidlic v USA. Ani to však nebude stačit k pokrytí poptávky v příštích letech, když od poklesu cen ropy, který začal v roce 2014, byly odložené nebo zrušené investice do těžby ropy a plynu ve výši zhruba jednoho bilionu dolarů.

Poznámka přichází v době, kdy se Saúdská Arábie rozhodla prodat podíl pět procent ve firmě Aramco, která je hlavním zdrojem příjmů království. Prodej je klíčovým bodem reformy, která má snížit závislost hospodářství Saúdské Arábie na nestabilním ropném sektoru, upozornil list Financial Times.

Objevy konvenčních zdrojů ropy se v posledních čtyřech letech snížily ve srovnání s předchozími čtyřmi roky o více než polovinu, upozornil Násir. Dodal, že by se nemělo předpokládat, že velké ropné a plynárenské firmy budou investovat do rozsáhlejších projektů. Právě nedostatečné investice do velkých projektů způsobí v budoucnosti deficit na trhu s ropou, který se časem objeví a dobu, než se trh opět dostane do rovnováhy, je těžké odhadnout.

Násir rovněž nevěří, že by poptávka po ropě mohla v blízké budoucnosti dosáhnout svého vrcholu. Podle něj bude ropa hrát důležitou roli v globálních energetických dodávkách v příštích desetiletích.