Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jančurův RegioJet v zahraničí nakoupí osm lokomotiv a 16 vagonů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Student Agency

Brno - Železniční dopravce RegioJet, který patří podnikateli Radimu Jančurovi, chystá velkou akvizici. Uzavřel smlouvu na nákup osmi elektrických lokomotiv Traxx od kanadského koncernu Bombardier Transportation a smlouvu s rumunským výrobcem vagonů Astra Vagoane Călători na 16 nových vozů Astra.

Zatímco prvních pět lokomotiv má dostat na přelomu letošního a příštího roku, vagony by měl dostat všechny už letos. Chce je nasadit jak na spoje z Prahy přes Ostravu na Slovensko, tak na jižní větev z Prahy přes Brno do Bratislavy, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí dopravce Aleš Ondrůj.

U lokomotiv cenu nezveřejnil, za jeden vagon zaplatí milion eur (téměř 27 mil. Kč). Vagony budou stejné jako prvních deset, které už dopravce má, s 80 místy k sezení.

Lokomotivy budou moct jezdit až 160 kilometrů v hodině, což je nejvyšší rychlost na českých a slovenských železnicích, a zároveň půjde o první moderní stroje, které si dopravce koupí. Ve smlouvě je také opce na dalších 20 lokomotiv.

Témata:  regiojet Student Agency 1 vlaky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy