Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výsledky voleb ženou euro vzhůru, koruna změnu neočekává

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Londýn - Údaje agentury Reuters před otevřením devizového trhu v Asii signalizují nárůst eura vůči dolaru na čtyřtýdenní maximum 1,09 USD z pátečního závěru 1,0726 USD. Dnešní výsledky prvního kola prezidentských voleb ve Francii by měly mít na vývoj kurzu koruny vůči euru omezené dopady kvůli dozvuku nedávno ukončených intervencí České národní banky.

Na světových trzích však zřejmě bude kurz eura až do druhého kola rozkolísaný více než obvykle. Shodují se na tom analytici oslovení ČTK.

"Z pohledu finančních trhů a dalšího ekonomického vývoje Francie je důležité, že nejspíše první kolo vyhrál Macron a že k jeho podpoře vyzvali i poražení uchazeči o prezidentský post. To snižuje pravděpodobnost realizace ekonomicky nihilistického scénáře Marine Le Penové," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek. Do druhého kola se může situace na trzích podle něj různě měnit a kolísání eura a dalších finančních trhů může být větší než obvyklé. "Ve druhém kole se rozhodne o dalším osudu nejen Francie, ale také směřování eura a evropské integrace," dodal.

Výsledky druhého kola jsou nicméně podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška zatíženy značnou nejistotou, která omezí pozitivní reakci finančních trhů na výsledky prvního kola. Euro podle něj v pondělí pravděpodobně posílí proti dolaru a rozdíl mezi výnosy francouzských a německých dluhopisů se mírně sníží. "Vliv voleb na kurz koruny k euru zůstane kvůli dozvukům intervencí ČNB nezřetelný, ale nebýt intervencí, měla by koruna tendenci proti euru nepatrně posílit," odhadl Sobíšek.

Celkově se podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy zdá, že první kolo voleb zažene nejtemnější obavy trhů, ačkoli ještě ne zcela úplně. "Ekonomiku ani finanční trhy, jak ve Francii, tak v eurozóně a EU nijak ale neblaze nepoznamená. Trhy jsou přesvědčeny, že ve druhém kole zvítězí Macron, což značí, že současné ekonomické oživování eurozóny bude pokračovat bez klopýtnutí," uvedl.

Jednotná evropská měna tak reaguje na odhady výsledků prvního kola prezidentských voleb ve Francii, podle kterých zvítězil centristický kandidát Emmanuel Macron.

Do druhého kola prezidentských voleb podle prvních odhadů několika společností nicméně postupuje také kandidátka krajní pravice Marine Le Penová, která ve své kampani slibovala odchod Francie z eurozóny a návrat francouzského franku.

Témata:  Francie ekonomika EUR (euro) CZK (česká koruna) volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy