Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká spořitelně klesl zisk o 7,9 procenta

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Česká spořitelna dnes zveřejnila ekonomické výsledky za první čtvrtletí letošního roku. Největší tuzemské bance klesl čistý zisk meziročně o 7,9 procenta na 3,4 miliardy korun. Propad zaznamenala i konkurenční Komerční banka.

Na poklesu se významně podílí snížený čistý zisk z obchodních operací, který byl v loňském období mimořádně vysoký vlivem jednorázové změny metodiky při oceňování derivátů.

Čistý zisk z obchodních operací a aktiv oceňovaných reálnou hodnotou se ve srovnání se stejným obdobím roku 2015 snížil o 46,8 procenta na 0,6 miliardy korun. Bance se ale podařilo pokles částečně kompenzovat navýšením zisku z cizoměnových operací.

Provozní zisk se oproti loňským třem měsícům snížil o 14,4 procenta na 5,1 miliardy korun. Celkové provozní náklady se snížily o 1,2 procenta na 4,4 miliardy korun. "A to navzdory rostoucím nákladům na informační technologie ve spojení s pokračující digitalizací banky a rostoucím požadavkům bankovní regulace," uvedla banka.

Bilanční suma banky se zvýšila o 7,8 procenta na 997,2 miliardy korun, v porovnání s loňským 1. čtvrtletím se změnila struktury aktiv. Zvýšil se objem poskytnutých úvěrů klientům, vkladů u centrální banky a aktiv držených do splatnosti. Snížil se objem realizovatelných finančních aktiv a investičního majetku.

Objem portfolia klientských úvěrů se meziročně zvýšil o 6,5 procenta na 574,3 miliardy korun. Podle předsedy představenstva ČS Tomáše Salomona právě silný růst úvěrů a zlepšující se kvalita portfolia pozitivně ovlivnily úroveň čistého zisku.

Komerční bance klesl čistý zisk v 1. čtvrtletí meziročně o 16,3 procenta na 2,9 miliardy korun. Ovlivnily ho odvody do krizového fondu a Fondu pojištění vkladů.

Témata:  Česká spořitelna Komerční banka ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy