Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku v dubnu zůstaly bez změny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Facebook

Praha - Index PMI zůstal na březnových 57,5 bodu, podmínky ve zpracovatelském sektoru v ČR se tak v dubnu nezměnily.

Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby. Index tak nadále signalizuje, že český zpracovatelský sektor stále výrazně roste. Úroveň 50 bodů je předělem mezi růstem a poklesem. 

"Silný růst prvního čtvrtletí roku 2017 podle výsledků PMI v dubnu pokračoval. Další expanze výroby a nových zakázek jsou v souladu s předpovědí společnosti IHS Markit," uvedla Sian Jones, ekonomka společnosti IHS Markit.

Růst výroby zrychlil nejvíce za téměř tři roky, přičemž aktuální růst trvá již devět měsíců. Nové zakázky vzrostly nejrychleji od května 2014. Rozpracovanost stoupla nejrychleji od ledna 2016. Ceny vstupů vzrostly druhým nejrychlejším tempem za šest let.

"Probíhající ekonomické oživení eurozóny a potažmo EU má na českou průmyslovou výrobu blahodárný vliv. Optimistické vyhlídky českých průmyslníků tak dále sílí, ačkoli si uvědomují potenciální úskalí nadcházejícího vývoje. Zejména jde o růst cen vstupů, jako jsou železo, ocel nebo měď, a o rostoucí mzdové tlaky pramenící z kritického nedostatku vhodných pracovních sil," uvedl hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

Témata:  průmysl ekonomika investice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy