Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Centrální banka nechala sazby beze změny na rekordně nízké úrovni

Česká národní banka
Česká národní banka
Foto: ČNB

Praha - Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstává na 0,05 %, diskontní sazba na 0,05 % a lombardní sazba na 0,25 %.

Dnešní jednání rady bylo prvním měnovým po ukončení devizových intervencí 6. dubna. "Na základě důkladného posouzení dostupných makroekonomických dat, analýz a prognostických scénářů bankovní rada konstatovala, že došlo k naplnění podmínek pro udržitelné plnění dvouprocentního inflačního cíle do budoucna. Pokračování kurzového závazku již není z pohledu plnění primárního úkolu České národní banky, kterým je cenová stabilita, v této situaci nutné," uvedla tehdy centrální banka.

Česká národní banka je v případě potřeby připravena možné nadměrné kurzové výkyvy svými nástroji zmírňovat.

Intervence zahájila ČNB v listopadu 2013 kvůli obavě z deflace s cílem držet kurz koruny nad hranicí 27 korun za euro. V posledních dnech se koruna obchodovala kolem 26,90 Kč/EUR, ve středu posílila na 26,78 Kč/EUR.

Zvyšování sazeb ekonomové očekávají nejdříve ve druhé polovině roku, spíše ale na přelomu letošního a příštího roku. Kroky ČNB budou podle nich záviset na vývoji kurzu koruny. Pokud měna neposílí, zvyšování sazeb může zahájit ČNB dříve.

Silnější koruna měla podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela centrální bance pomoci tlumit inflační tlaky v ekonomice. "To se zatím neděje, a tak bude muset centrální banka brzy sáhnout k dalším opatřením. Jejím hlavním nástrojem jsou nyní úrokové sazby. Očekáváme, že k prvnímu zvýšení sazeb po více než devíti letech dojde ještě letos ke konci roku. Jestli koruna nezačne posilovat, ke zvýšení sazeb by dokonce mohlo dojít již v srpnu," uvedl.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nižší úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem například levnější půjčky na bydlení.

Témata:  ČNB ekonomika EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy