Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB očekává přebytek veřejných financí

Česká národní banka
Česká národní banka
Foto: ČNB

Praha - Česká nárdní banka (ČNB) dnes zveřejnila Zprávu o inflaci. Centální banka podle ní pro letošní i příští rok zlepšila odhad vývoje veřejných financí - čeká přebytek 1,1 procenta hrubého domácího produktu. V předchozím odhadu v únoru počítala letos s přebytkem 0,4 procenta a příští rok 0,8 procenta.

Loni veřejné finance skončily v přebytku 0,58 procenta hrubého domácího produktu (HDP), což byla jedna z nejlepších hodnot v EU. Ta požaduje, aby deficit veřejných financí byl pod třemi procenty HDP.

Podle vládního Konvergenčního programu by veřejné finance měly až do roku 2020 zůstat v přebytku. Letos by měl podle materiálu přebytek klesnout na 0,4 procenta. V roce 2018 by měl přebytek dále klesnout na 0,3 procenta a následně v roce 2019 stoupnout na 0,5 procenta HDP. Tam by měl zůstat i v roce 2020.

Zlepšovat by se měl podle ČNB i celkový vládní dluh, který je tvořen dluhem vlády a dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů. Letos by jeho podíl k HDP měl klesnout na 35 procent HDP z loňských 37,2 procenta. Příští rok by měl klesnout dále na 32,8 procenta HDP. Podle kritérií pro přijetí eura by vládní dluh neměl překročit 60procentní hranici. V absolutní výši by dluh měl podle odhadů ČNB rovněž klesat.

Česká národní banka v nové prognóze, kterou představila ve čtvrtek, zlepšila odhad vývoje české ekonomiky v letošním roce na 2,9 procenta 2,8 procenta odhadovaných v únoru. Pro příští rok ČNB nechala odhad růstu na 2,8 procenta.

Bankovní rada České národní banky na svém mimořádném měnověpolitickém zasedání dne 6. 4. 2017 rozhodla o ukončení používání kurzu koruny jako dalšího nástroje uvolňování měnových podmínek. ČNB se tímto krokem vrátila do standardního režimu měnové politiky, ve kterém jsou hlavním nástrojem úrokové sazby. Kurz koruny tak může kolísat jedním i druhým směrem v závislosti na vývoji poptávky a nabídky. ČNB je připravena případné nadměrné kurzové výkyvy zmírňovat svými nástroji.

Témata:  ČNB veřejné finance inflace

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy