Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koruna nereaguje na nestabilitu vlády, drží se kolem 26,83 Kč/EUR

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Emocio

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes oznámil, že nebude podávat demisi a prezidentovi Miloši Zemanovi pošle návrh na odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO). Vldání krizi sledují i investoři a ekonomové, koruna zatím na politický chaos nereaguje.

Podle premiéra si prezident Zeman vykládá ústavu tak, že by měl z vlády odejít pouze premiér. Takový výklad by nevyřešil příčinu vládní krize, za kterou Sobotka označil skandály Andreje Babiše. Dnes proto pošle Zemanovi návrh na odvolání Babiše a očekává, že ho Zeman bez odkladu odvolá.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že demisí celé vlády by se premiér alibisticky vzdával odpovědnosti. "Oceňuji, že premiér pochopil, že podání demise bylo tragickou chybou. Ve své snaze odvolat skandály zatíženého ministra financí může počítat s podporou TOP 09," napsal.

"Člověk, který mění názor každých deset minut, si myslím, že by neměl být premiérem naší země," řekl naopak místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek.

Trhy jsou však v klidu. "Koruna dál bez zaujetí sleduje politické kotrmelce na domácí scéně a proti euru se obchoduje na 26,83 Kč/EUR," uvedl Tomáš Vlk z Patria Finance. Zatímco ve čtvrtek trh reagoval na informace z ČNB a koruna oslabila, dnes je v klidu, dodal.

Témata:  ekonomika Bohuslav Sobotka vláda demise Sobotkovy vlády

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy