Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomika reaguje na Macronovu výhru, euro vystřelilo nahoru, růst může i koruna

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha Dnešní vítězství proevropského kandidáta Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách přispěje k posílení společné evropské měny. Pomoci ale může i české koruně.

Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Trhy podle nich Macronovo vítězství očekávaly, jeho dopad je proto v kurzech akcií a měn do značné míry zohledněn už nyní. Prezident Svazu průmyslu a dopravy označil jeho výhru za dobrou zprávu nejen pro Českou republiku, ale pro celou EU.

"Trhy hodnotí pozitivně, že Macron zvítězil s poměrně citelným náskokem před Le Penovou. To znamená, že eurodestruktivní nálada není ve Francii zdaleka tak rozšířena, jak se někteří obávali ještě v předvečer druhého kola prezidentské volby," řekl dnes ČTK hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda. Přesvědčivé Macronovo vítězství podle něj pomůže i české koruně, neboť investoři teď budou opět aktivnější v rizikovějších oblastech, mezi které stále řadí i Česko.

"Výraznějšímu posílení koruny však bude bránit spekulativní kapitál, který se akumuloval v souvislosti s ukončením intervenčního režimu České národní banky (ČNB)," upozornil. Dodal, že Macronův silný mandát zvyšuje pravděpodobnost, že ČNB poprvé zvýší úrokové sazby až letos ve čtvrtém čtvrtletí, tedy později, než s čím počítá ve své aktuální prognóze.

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška je přesvědčivé vítězství Macrona dobrou zprávou pro ekonomiku Francie i celé eurozóny. "Tento výsledek ukončí dlouhodobé obavy investorů ze změny politického kurzu Francie směrem k izolaci a riziku rozpadu eurozóny. To může odblokovat důležitá investiční rozhodnutí, která krátkodobě podpoří směnný kurz eura," řekl dnes ČTK.

Euro se poprvé od amerických prezidentských voleb dostalo nad hodnotu 1,1 dolaru (26,703 korun). Na asijských trzích tak po ohlášení vítězství Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách posílilo o 0,2 procenta. Euro také posílilo vůči japonskému jenu, a to na dvanáctiměsíční maximum, uvedla agentura Reuters.

První odhady předpověděly výrazné vítězství Macrona s asi 65 procenty hlasů. Přestože se jeho triumf očekával, takto silný výsledek kandidáta jednotné Evropy a tržní ekonomiky podle agentury Reuters představuje úlevu pro investory.

Témata:  EUR (euro) CZK (česká koruna) ekonomika volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy