Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaký bude dopad Macronovy výhry na byznys a trhy?

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Londýn - Centristický kandidát Emmanuel Macron byl zvolen příštím prezidentem Francie, nad kandidátkou krajní pravice Marine Le Penovou zvítězil o více než 30 procentních bodů. Co ale znamená Macronovo vítězství pro byznys a trhy?

Macronovo vítězství dá prostor k nadechnutí těm, kteří se obávali nárůstu populismu v Evropě, nelze však spoléhat na to, že bude znamenat i bezprostřední vzpruhu pro finanční trhy. Ty základní obavy, které Le Penová ztělesňuje, výsledek voleb totiž nezměnil.

Investoři v Evropě s vítězstvím Emmanuela Macrona počítali, regionální akciové indexy v týdnech před volbami zpevnily zhruba o čtyři procenta, podotýká ekonomický server Fortune. To znamená, že Macronovo vítězství může na burzách naopak odstartovat mírný výprodej, protože investoři budou chtít vybrat zisky z dosavadního cenového růstu, poznamenal analytik Peter Donisanu ze společnosti Wells Fargo.

V dlouhodobém výhledu je Macronovo vítězství příznivou zprávou pro evropské podniky, i když to patrně není nic, od čeho by šlo čekat zásadní změny. Největší obavy, které volby ve Francii světu naháněly, se totiž týkaly toho, že Le Penová by se v případě svého vítězství snažila dostat Francii z Evropské unie. Analytici upozorňovali, že takzvaný frexit, tedy odchod Francie z EU, by byl ekonomicky mnohem zničující než brexit, částečně proto, že by Francie odchodem z EU zároveň opustila eurozónu. To by mohlo ohrozit stabilitu samotné EU a tím i veškeré výhody, které s sebou přinesly otevřené hranice.

Bývalý bankéř Macron místo toho slíbil setrvání v EU a liberalizaci trhu. Nejvýznamnější je zřejmě to, že hodlá pokračovat v deregulaci trhu práce, jehož stav je považován za hlavní příčinu vysoké nezaměstnanosti. Ta se drží kolem deseti procent. V reformním úsilí už přitom sehrál Macron významnou roli, neboť působil ve vládě dosluhujícího prezidenta Françoise Hollandea jako ministr hospodářství. Macron se také snažil prosadit větší flexibilitu ve využívání peněz z rozpočtu a investic mezi jednotlivými členy EU.

Témata:  Francie ekonomika Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:58

RB OSN bude hlasovat o plné členství Palestiny v OSN

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy