Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Největší diamant na světě jde do dražby. Na kolik se jeho cena může vyšplhat?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Londýn - Největší diamant objevený v posledních sto letech se bude v červnu dražit v Londýně. Drahokam nese název Lesedi la Rona (Naše světlo) a má váhu 1190 karátů.

Vzácný nerost o velikosti tenisového míčku by se mohl prodat za 70 milionů dolarů (1,6 miliardy Kč), uvedla ve středu aukční síň Sotheby's.

Neopracovaný diamant vykopala kanadská důlní společnost Lucara Diamond Corporation loni v listopadu v Botswaně. Stáří nerostu se odhaduje na 2,5 miliardy až více než tři miliardy let.

Největší diamant, jaký byl kdy vykopán, je Cullinan, který byl objeven v roce 1905 v Jihoafrické republice a vážil 3106 karátů. Diamant byl rozřezán na devět menších kusů, z nichž největší je známý jako Hvězda Afriky.

Témata:  diamanty aukce

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.