Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ekonomika v prvním čtvrtletí zrychlila růst, odhadují analytici

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Český statistický úřad zveřejní první předběžný odhad vývoje HDP za první čtvrtletí v úterý 16. května. Analytici odhadují, že ekonomika zrychlila růst. HDP podle nich stouplo v průměru meziročně o 2,3 procenta a mezičtvrtletně o 0,7 procenta.

Růst ekonomiky by měl být v prvním čtvrtletí podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera tažen všemi částmi poptávky. "Nejistotou zůstává rychlost obnovení investiční aktivity. Ta patřila v roce minulém mezi hlavní faktory zpomalující ekonomický růst, do velké míry však vlivem vysoké srovnávací základny z roku 2015, kdy se intenzivně dočerpávaly evropské fondy," uvedl.

"Hospodářská dynamika byla v prvním čtvrtletí silná. Zahraniční poptávka ožila a zlepšily se i podmínky v domácí ekonomice," uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

"Růst HDP se opírá o rostoucí spotřebu domácností, která je i nadále podpořena růstem mezd a opírá se o silnou důvěru spotřebitelů v domácí ekonomiku," uvedla například analytička Raiffeisenbank Monika Junicke. Růst ekonomiky v posledním čtvrtletí roku 2016 byl podle ní spíše zklamání, naopak v prvním čtvrtletí podle ní mohla ekonomika nabrat zpět svůj dech.

Hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda uvedl, že v dalších čtvrtletích bude růst zrychlovat, ve třetím čtvrtletí již bude meziroční růst HDP kolem tří procent.

Témata:  HDP ČR ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy