reklama

Saúdská ekonomická spolupráce se Spojenými státy je součástí strategie království rozvíjet další obory ekonomiky mimo ropný sektor, a snížit tak závislost země na cenově prudce kolísající ropě, uvedla agentura Reuters. Společně s Trumpovou návštěvou se v Rijádu koná konference zástupců předních amerických firem s jejich saúdskými protějšky.

Podle Fáliha řada uzavřených dohod předpokládá, že v Saúdské Arábii se bude vyrábět zboží, které se tam dosud dováží. "Chceme, aby se zahraniční firmy dívaly na Saúdskou Arábii jako na základnu pro vývoz na jiné trhy," řekl Fálih na konferenci. V březnu saúdský král Salmán cestoval po Asii a jeho delegace tam podepsala podobné dohody v hodnotě desítek miliard dolarů, včetně dohod s Čínou za 65 miliard USD.

GE dnes podepsala se Saúdskou Arábií dohody o celkové hodnotě 15 miliard dolarů (355 miliard Kč), sahající od energetiky přes zdravotnickou techniku po technologii těžby a zpracování ropy a zemního plynu. Skupina například pomůže zefektivnit saúdský sektor výroby elektřiny a společnosti Aramco poskytne digitální technologie, které zlepší její produktivitu.