Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko si bude u WTO stěžovat na Ukrajinu

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Hanoj - Rusku se nelíbí omezující opatření, která vůči němu uplatňuje Ukrajina. Chce si proto stěžovat u Světové obchodní organizace (WTO).

Podle agentury Interfax to dnes řekl ruský ministr pro hospodářský rozvoj Maxim Oreškin.

"Ruské zastoupení při WTO v Ženevě zaslalo orgánu WTO pro řešení sporů a ukrajinské vládě žádost o konzultace v souvislosti s neustálými omezeními, zákazy, zvláštními požadavky a procedurami zaváděnými od roku 2014 pro ruské zboží, služby a osoby na ukrajinském trhu i pro tranzit přes Ukrajinu," sdělil podle Interfaxu ministr v Hanoji, kde se setkal s generálním ředitelem WTO Robertem Azevedem, kterého o kroku Moskvy informoval.

Oreškin se ve vietnamské metropoli účastní setkání ministrů obchodu zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC).

Podle ruského ministra existují "vážné důvody" pro předpoklad, že zmíněná opatření Ukrajiny porušují její závazky vyplývající z členství ve WTO. Co víc, počet, charakter a rozsah těchto omezujících protiruských opatření "svědčí o tom, že Ukrajina systematicky a vědomě porušuje své mezinárodní závazky ignorováním pravidel mezinárodního obchodu a dalších norem mezinárodního práva".

Témata:  Rusko Ukrajina Světová obchodní organizace (WTO)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy