Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo stále vidí šanci na dohodu EU a USA

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Berlín - Německá ministryně hospodářství Brigitte Zypriesová vidí nadále šanci na uzavření dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy.

Plánovaná dohoda s názvem Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP) měla odstranit některé zbývající překážky v obchodních vztazích mezi EU a USA. Hlavní obchodní poradce prezidenta Trumpa však začátkem roku označil rozhovory za mrtvé.

Zypriesová dnes podle DPA uvedla, že minulý týden během své návštěvy v USA zaznamenala pozitivní signály. Termín případného obnovení rozhovorů však zůstává otevřený. "Je zcela jasné, že prioritou USA je nyní vyjednání nové podoby (Severoamerické dohody o volném obchodu) NAFTA," citovala agentura ministryni.

Britský list The Times minulý měsíc informoval, že Trump zmírnil svůj odpor vůči obchodnímu vyjednávání s Evropskou unií. Podíl na změně stanoviska prý měla hlavně německá kancléřka Angela Merkelová, která v březnu v soukromém rozhovoru Trumpa přesvědčila, že vyjednání obchodní dohody USA s EU bude snazší, než Bílý dům soudil.

Témata:  Německo USA EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy