Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČEZ zvětší zásoby jaderného paliva u obou elektráren. O kolik?

Temelín
Temelín
Foto: Reprofoto YouTube

Temelín - Firma ČEZ zvětší zásoby jaderného paliva u obou českých jaderných elektráren, odůvodnila to energetickou bezpečností země. Temelín má momentálně zásoby pro dvouletý provoz prvního bloku. Letos chce rozšířit palivovou rezervu i pro druhý blok. Dukovanské elektrárně by po navýšení měly zásoby paliva vystačit na tři roky. Stojí to miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které dnes ČTK poskytli mluvčí obou elektráren.

"Navazujeme na aktualizovanou Státní energetickou koncepci, kde je jedním z požadavků navýšení zásob jaderného paliva. Tím v podstatě posilujeme i energetickou bezpečnost České republiky," uvedl dnes Bohdan Zronek, ředitel Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

V jednom temelínském reaktoru je 163 palivových souborů. Každý palivový soubor měří přes 4,5 metru a váží asi 750 kilogramů. Celkem je v reaktoru kolem 86 tun paliva. Palivo zůstává v aktivní zóně obvykle čtyři roky. Ročně se vymění čtvrtina paliva.

Jaderná elektrárna Dukovany provozuje čtyři bloky, energetici v každém z nich mění během roku za čerstvé pětinu paliva.

Podle mluvčího temelínské elektrárny Marka Svitáka Temelín každoročně objednává 80 palivových souborů. Nově bude stejný počet držet jako trvalou rezervu. K dispozici tak bude mít palivo na dva roky provozu. "Veškeré palivo bude umístěno ve skladu čerstvého paliva v areálu elektrárny. Jeho dosavadní kapacita je dostatečná, prostory není potřeba jakkoli upravovat," uvedl Sviták. Investice do zásob obou elektráren se bude pohybovat v jednotkách miliard korun.

Pro Temelín chce mít ČEZ na výběr dva dodavatele. V únoru se dohodl s firmou Westinghouse na testování paliva. Pokud americký výrobce získá licence, mělo by být šest palivových souborů zavezeno v roce 2018. "Smlouva s Westinghouse není výběrem dodavatele paliva, ale dohodou o vývoji a následném testování několika palivových souborů. Chceme mít dva dodavatele s příslušnou licencí, což je pro nás zajímavé z bezpečnostního i obchodního hlediska," řekl Zronek.

V Temelíně se už také připravují na výměnu paliva. V dubnu dorazilo do jihočeské elektrárny 62 palivových souborů. Polovina z nich bude do reaktoru zavezena na přelomu června a července při odstávce druhého bloku. Zbytek paliva je určený pro první blok, který bude odstaven 5. srpna. Přepravu doprovázejí zvýšená bezpečnostní opatření, utajovány byly například termíny přepravy a konkrétní trasa.

Elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. Nyní je největším zdrojem výroby elektřiny v ČR, kryje pětinu české spotřeby. V roce 2015 vyrobila 14,23 terawatthodiny (TWh) elektrické energie.

Elektrárna Dukovany při plném provozu pokrývá rovněž přibližně pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Vloni ale její roční výroba elektrického proudu v důsledku neplánovaných odstávek klesla o 18 procent na 12,6 TWh. Bloky musely být odstaveny kvůli opakovaným kontrolám svarů.

Témata:  ČEZ Jaderná elektrárna Temelín jaderné palivo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy