reklama

Ekonomika se zotavila z poklesu o 1,1 procenta v předchozím roce, kdy byla zasažena suchem a nízkými cenami komodit. Loňský hospodářský růst byl nejrychlejší od roku 1999, kdy se HDP zvýšilo o 6,1 procenta, informovala agentura Reuters.

Za loňským růstem stál především těžařský a energetický sektor. Ekonomiku podpořil i růst exportu o 4,6 procenta. Vývoz tak vzrostl nejvýraznějším tempem od roku 2013, kdy stoupl o 11,8 procenta.

Největším obchodním parterem Severní Koreje zůstává Čína, jejíž podíl na celkovém zahraničním obchodu KLDR v loňském roce činil 92,5 procenta. Letos v únoru nicméně Peking zastavil dovoz veškerého uhlí z KLDR, aby tak podpořil sankce OSN.

Tento krok by mohl mít na severokorejskou ekonomiku výrazný dopad. "Severní Korea může některé sankce obejít. Uhlí je však pro její ekonomiku klíčové a je obtížné ho pašovat," uvedl jeden z analytiků jihokorejského institutu pro národní sjednocení.

KLDR údaje o svém HDP nezveřejňuje. Jihokorejská centrální banka od roku 1991 zveřejňuje údaje o ekonomice KLDR založené na informacích od vládních agentur, například od ministerstva pro sjednocení či Národní zpravodajské služby (NIS).

K loňskému hospodářskému růstu KLDR mohly podle jednoho z představitelů banky přispět i jaderné a raketové programy, protože výroba potřebných komponentů se započítává do HDP.

HDP Severní Koreje loni činilo 32 bilionů wonů (zhruba 640 miliard Kč). HDP v Jižní Koreji loni přesáhlo 1500 bilionů wonů. Obyvatelé Severní Koreje patří mezi nejchudší na světě. Hrubý národní příjem na obyvatele loni dosáhl pouze 1,5 milionu wonů (zhruba 30.000 Kč), zatímco v Jižní Koreji to byl více než dvacetinásobek.