Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Toshibou otřásl skandál, prodělal 105 miliard. Co se stalo?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Toshiba

Tokio - Kvůli účetnímu skandálu loni japonská Toshiba prodělala 483 miliard jenů (105 miliard Kč). Firma už do svého čela navrhla nového ředitele.

Čistá ztráta podniku se tak více než zdesetinásobila z 38 miliard jenů v předchozím roce, píše list The Wall Street Journal. Provozní ztráta ve finančním roce, který skončil 31. března, dosáhla 719 miliard jenů.

Toshiba loni přiznala rozsáhlé nesrovnalosti v účetnictví. Ukázalo se, že od fiskálního roku 2008/2009 nadhodnotila svůj zisk o celkem 155 miliard jenů. Účetní skandál byl v Japonsku největší od účetních manipulací firmy Olympus z roku 2011. Toshibu to přinutilo k restrukturalizaci, rozsáhlým odpisům v americké jaderné divizi Westinghouse a odprodejům majetku; firma už také oznámila, že zruší 14.000 pracovních míst.

Minulý týden vedení podniku navrhlo jmenovat novým generálním ředitelem šedesátiletého Satošiho Cunakawu, bývalého šéfa divize zdravotnických přístrojů.

Současný šéf Masaši Muromači stanul v čele konglomerátu loni v červenci poté, co jeho předchůdce a dalších několik nejvyšších představitelů firmy po účetním skandálu podali rezignaci. Muromači dal ale najevo, že neplánuje zůstat ve funkci dlouho.

Témata:  Toshiba Japonsko ekonomika

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy