Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horníkům OKD bude příspěvky platit Diamo, už vyplácí půl miliardy ročně

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ostrava - Téměř 500 milionů korun ročně vyplácí bývalým horníkům na příspěvcích sociální centrum státního podniku Diamo v Ostravě. Ten bude v případě propouštění v těžební firmě OKD vyplácet i nové příspěvky, které na svém středečním zasedání schválila vláda. ČTK to sdělila mediální zástupkyně Diama Jana Dronská. Sociální centrum působí v sídle odštěpného závodu Odra ve správní budově bývalého Dolu Jeremenko.

Propouštění horníci by měli dostávat 8000 korun a ostatní pracovníci OKD 7000 korun měsíčně. Podporu k překlenutí dopadů útlumu těžby budou dostávat tři měsíce až pět let, podle odpracovaných let a věku. OKD je od pondělka v insolvenci a má dluhy přes 17 miliard korun. Společnost má zhruba 9800 kmenových zaměstnanců.

Příspěvek bude hrazen ze státního rozpočtu prostřednictvím Diama. "Jsme na to připraveni, máme potřebné zkušenosti i zázemí. Sociální centrum, které vyplácí příspěvky horníkům, u nás funguje. Nebude tedy nutné vytvářet nové organizační struktury," uvedl ředitel podniku Tomáš Rychtařík.

Dronská uvedla, že sociální centrum Diama nyní administruje a vyplácí tři druhy dávek: náhrady za ztrátu výdělku (takzvané renty), deputáty a zvláštní příspěvky horníkům. Renty se vyplácejí měsíčně a jde o dorovnání současného příjmu do průměrného výdělku horníka v době, kdy mu na rentu vznikl nárok. Jako deputát kdysi zaměstnanci OKD dostávali uhlí, nyní se jejich nároky přepočítávají na peníze. Deputát se vyplácí jednou ročně, činí 1000 až 2700 korun a zhruba třetinu těchto příspěvků dostávají hornické vdovy. Zvláštní příspěvek horníkům je postaven na podobném principu jako nově schválený příspěvek a činí měsíčně 1900 případně 1500 korun.

"Objem vyplácených příspěvků každoročně klesá s tím, jak postupně zanikají nároky. V roce 2004 se vyplácela horníkům na uvedených příspěvcích více než miliarda korun ročně," uvedl ředitel odštěpného závodu Odra Josef Havelka.

V současné době Diamo vyplácí zhruba 2000 rent, 15.000 deputátů a 500 zvláštních příspěvků. Před 12 lety, kdy sociální centrum přešlo ze správy OKD pod Diamo, to bylo 6000 rent, 35.000 deputátů a 3000 zvláštních příspěvků.

V sociálním centru pracuje sedm zaměstnankyň Diama. "V roce 2004 to bylo 11 lidí. Při zahájení vyplácení nového příspěvků propuštěným zaměstnancům OKD se předpokládá navýšení o jednoho až dva pracovníky," uvedl Havelka.

Na sociální centrum běžně přichází vyřizovat své záležitosti denně desítky lidí. Peníze se posílají na účty, ale v centru musí lidé dokládat své nároky nebo například jednou ročně podat žádost o deputát. Nejvíce exponovaným obdobím je podle Dronské leden až březen, kdy přicházejí stovky lidí denně právě v souvislosti s deputáty.

Témata:  Diamo OKD

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy