reklama

Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost byl podle předběžného odhadu o 2,3 % vyšší než v předchozím čtvrtletí a v porovnání se stejným čtvrtletím loňského roku vzrostl o 4,5 %. Meziročně i mezičtvrtletně bylo ve 2. čtvrtletí 2017 o 4 pracovní dny méně, informuje czso.cz.

"Rostla výkonnost většiny odvětví národního hospodářství, tj. nejen zpracovatelského průmyslu, ale také většiny odvětví služeb," uvedli statistici.

"Předběžný odhad výkonu české ekonomiky ve 2. čtvrtletí letošního roku příjemně šokoval," sdělil ČTK analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. O důvodech lze ale podle něj zatím jen spekulovat vzhledem k tomu, struktura HDP bude zveřejněna až po zpřesněném odhadu k 1. září.

"Překvapení se může skrývat na straně investic a k růstu HDP kromě tradičně silného příspěvku zpracovatelského průmyslu pravděpodobně významně přispěly i služby. Tyto faktory ostatně zmiňuje i Český statistický úřad," míní analytik. Další zrychlení HDP prý zároveň zvyšuje pravděpodobnost, že se růst české ekonomiky v souhrnu za celý letošní rok vyšplhá výrazněji nad tři procenta.