Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Produkce v českém průmyslu dál roste

Průmysl
Průmysl
Foto: Facebook

Praha - Průmyslová produkce v červenci meziročně vzrostla reálně o 3,3 %. Po očištění o sezónní vlivy klesla v porovnání s předchozím měsícem o 9,8 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 7,6 %. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Průmyslová produkce byla v červenci 2017 po vyloučení sezónních vlivů reálně meziměsíčně nižší o 9,8 %. Výrazný meziměsíční pokles byl ovlivněn čerpáním celozávodních dovolených ve významných podnicích. V porovnání se stejným měsícem předchozího roku průmyslová produkce vzrostla reálně o 3,3 %. Červenec 2017 měl stejný počet pracovních dnů jako červenec 2016.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +2,5 procentního bodu, růst o 17,1 %), výroba strojů a zařízení (příspěvek +0,8 p.b., růst o 9,4 %) a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek +0,5 p.b., růst o 5,3 %), uvedl czso.cz.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 7,6 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se podle ČSÚ zvýšily o 8,5 procenta, tuzemské nové zakázky vzrostly o 5,8 procenta.

V průmyslových podnicích, které zaměstnávají více než 50 lidí, se v červenci meziročně zvýšil počet zaměstnanců o 1,9 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda těchto pracovníků meziročně vzrostla o 7,4 procenta a činila 31.197 Kč.

Průmyslová produkce klesla v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (příspěvek -0,9 p.b., pokles o 8,0 %), výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (příspěvek -0,6 p.b., pokles o 28,1 %) a těžba a dobývání (příspěvek -0,4 p.b., pokles o 14,3 %).

Témata:  průmysl ekonomika Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy