Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB podle odborníků zvýší úrokové sazby až v listopadu

ČNB
ČNB
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Bankovní rada ČNB na středečním zasedání spíše ponechá úrokové sazby beze změny a k jejich zvýšení přistoupí až na listopadovém zasedání, kdy bude mít k dispozici novou prognózu.

Vyplývá to z odhadů analytiků oslovených ČTK. Hlasování členů bankovní rady o změně ovšem podle nich bude zřejmě ve středu velmi těsné. Zasedání rady se zúčastní všech sedm členů.

Na počátku srpna bankovní rada zvýšila úrokové sazby, a to poprvé od února 2008. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak stoupla o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta. Pro další růst sazeb pak podle ekonomů hovoří hlavně nad očekávání dobrý vývoj ekonomiky.

"Na zářijovém zasedání ponechá ČNB podle našich předpokladů úrokové sazby beze změny, rétorika však bude jestřábí. Ke zpřísnění měnové politiky přistoupí až v listopadu, kdy bude mít k dispozici novou inflační zprávu," uvedla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler upozornil, že i guvernér ČNB Jiří Rusnok nedávno uvedl, že by upřednostnil rozhodnutí o změně sazeb až s novou prognózou. "Bankovní rada tak může růst sazeb nechat na listopad s vědomím, že odložení zpřísnění měnových podmínek o měsíc příliš zásadnější rozdíl v dopadech na ekonomiku nepřinese," uvedl.

I podle hlavního ekonoma Cyrrus Lukáše Kovandy je pravděpodobnější ponechání sazeb na stávající úrovni a jejich zvýšení až na začátku listopadu. "Pro tento scénář hovoří fakt, že v listopadu bude mít bankovní rada ČNB k dispozici novou prognózu a zároveň již bude znát konkrétnější obrysy procesu ústupu Evropské centrální banky od své extrémně uvolněné měnové politiky v podobě kvantitativního uvolňování, který započne patrně hned zkraje roku 2018," uvedl. Dodal, že již dlouho nebyla pravděpodobnost nejtěsnějšího možného výsledku hlasování bankovní rady ČNB tak vysoká jako při nadcházejícím středečním zasedání.

Témata:  ČNB ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy