Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vývoz do Číny roste nejrychleji za sedm let

Čínská měna
Čínská měna
Foto: Pixabay

Praha/Peking - Český export do Číny vzrostl letos do července meziročně o 29 procent na 33 miliard korun, což je nejrychlejší tempo za posledních sedm let. Saldo vzájemného obchodu ale i tak zůstává výrazně ve prospěch Číny.

Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Kromě tradiční námořní cesty, která trvá několik týdnů, začíná více zboží putovat oběma směry po železnici.

Například logistická společnost DB Schenker provozuje železniční spojení z Číny do Prahy. První přímý vlak z I-wu v čínské provincii Če-ťiang přijel do Prahy minulý víkend po 15 dnech cesty a projel Čínou, Kazachstánem, Ruskem, Běloruskem a Polskem. Cesta mu trvá polovinu obvyklého času přepravy po moři. Další možností je letecká doprava. Do ČR létá nákladní dopravce China Airlines Cargo.

Po Německu je Čína letos druhý největší dovozce do České republiky. Do Číny však směřuje jen 1,36 procenta českého exportu, letos zatím za 257 miliard korun. V neprospěch ČR tak hovoří saldo vzájemného obchodu 224 miliard korun. Podle předsedy Asociace exportérů Jiřího Grunda je to tím, že české podniky jsou často jen subdodavatelem hlavně německých firem. Jako vývozce do Číny pak statistiky uvádějí zahraniční firmu, přestože se na finálním produktu, často velmi významně, podílí český dodavatel.

Toky zboží z Číny a dalších asijských zemí do Evropy v předvánočním období zesilují. "Předzásobení pro vánoční trh se každoročně na podzim projeví navýšením dovozu minimálně o 20 procent proti průměru ve zbylé části roku," uvedl Luděk Procházka, generální ředitel společnosti Gerlach, která poskytuje celní služby.

Témata:  Čína Česká republika dovoz a vývoz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy