Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do korupční aféry Airbusu byly zataženy i Spojené státy

Nové dopravní letadlo A350 společnosti Airbus
Nové dopravní letadlo A350 společnosti Airbus
Foto: Airbus.com

Amsterdam - Airbus objevil problémy týkající se využívání obchodních zástupců při prodeji americké zbrojní technologie. Evropský výrobce letecké techniky dnes také oznámil výsledky hospodaření ve třetím čtvrtletí. Provozní zisk (EBIT) klesl o čtyři procenta na 697 milionů eur (téměř 18 miliard Kč).

Do korupčního skandálu jsou teď zataženy i Spojené státy. Společnost zjistila problémy v souvislosti s využívání obchodních zástupců při prodeji americké zbrojní technologie. Jde o nepřesnosti v hlášeních americkému ministerstvu zahraničí podle článku 130 amerických pravidel o mezinárodním obchodu se zbraněmi (ITAR). Legislativa se týká provizí při prodeji zbraní.

Finanční ředitel Harald Wilhelm zdůraznil, že jeho firma neodhalila žádné tajemství o citlivé americké technologii a že věc se týká obchodních zástupců a provizí. Odmítl se vyjádřit k tomu, zda by nové informace mohly v USA vést k vyšetřování ministerstvem spravedlnosti. USA se až dosud úplatkářská aféra nedotkla.

Airbus dnes navzdory poklesu v dodávkách letadel potvrdil své cíle na celý letošní rok. Uvedl nicméně, že je ještě příliš brzy předpovědět, jak velké mhou být pokuty související s vyšetřováním kvůli podezření z korupce v Británii a ve Francii.

Příjmy firmy vzrostly o dvě procenta na 14,24 miliardy eur. Analytici předpokládali, že zisk společnosti klesne o 5,6 procenta na 690 milionů eur a příjmy stoupnou o 1,8 procenta na 14,2 miliardy.

Témata:  Airbus ekonomika letectví a letadla

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy