Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čechům drsné obrázky na cigaretách nevadí, prodej to neovlivnilo

Kouření
Kouření
Foto: Pixmac

Praha - Obchodní ředitel české pobočky Japan Tobacco International (JTI) dne řekl, že obrázková varování, která musí být povinně na každé cigaretové krabičce, prodeje cigaret dlouhodobě neovlivnila.

Novinku zavedla novela zákona o potravinách, platí od lonského prosince. Obrazová varování jsou ve 42 variantách ve třech souborech, každý z nich by se měl užívat rok. Varování musí zabírat minimálně 65 procent obalu.

Podle odůvodnění vládní novely zákona by mělo zavedení důraznějšího varování před škodlivostí kouření snížit počet kuřáků v Česku o dvě až tři procenta. Nová legislativa také zakazuje prodávat balení pod 20 cigaret a tabák pod 30 gramů. Od roku 2020 budou zakázané mentolové cigarety.

"Trh v loňském říjnu klesl, protože prodejci nechtěli riskovat, že jim staré výrobky zůstanou na skladu. Dlouhodobě se však žádná změna neděje," řekl dnes obchodní ředitel české pobočky JTI Vlastimil Kučera. Na hodnocení zákazu kouření v restauracích, který platí od června, je podle něj ještě brzy.

České pobočce tabákového koncernu Japan Tobacco International loni meziročně vzrostl zisk o pět procent na 38,1 milionu korun. Tržby vzrostly o 600 milionů na 11,8 miliardy korun. Firma v ČR distribuuje například cigarety Camel nebo Winston.

Témata:  cigarety kouření ekonomika

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy