Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak pořídit novou firmu nejlevněji? Tipy, se kterými to zvládnete

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

PR článek - Pořízení nové firmy nemusí být nijak drahé. Jak proto, že se v posledních letech náklady na pořízení výrazně snížili, tak i proto, že existuje několik cest, pomocí kterých to lze zvládnout s minimálními finančními nároky. Abyste věděli, jaké jsou cesty a možnosti, máme pro vás přehled možností, které s nejlevnějším založením firmy souvisí.

Založení svépomocí

Možnost, která dominuje hlavně proto, že je z finančního hlediska nejlevnější. A je jedno, zda je zakládána firma s ručením omezením, nebo má dojít k tomu, že je provedeno kompletní zakládání a.s. Jelikož nepotřebujete žádného prostředníka, nedáte nikomu žádné peníze navíc a daná cesta tak bude spojena jenom se zákonnými poplatky. Z hlediska financí tedy nejlepší možnost. To ale neznamená, že také nejefektivnější. Nezapomínejte na to, že pro laika může být takové založení složité. Musí:

Nastudovat celou problematiku Podávat různé žádosti Obíhat notáře a úřady

V praxi sice ze své peněženky vytáhnete nejméně peněz, ale také ztratíte mnoho času. A za ten byste mohli zajímavé peníze také vydělat – třeba už ve své fungující firmě.

Firmu si můžete nechat i založit

Cesta, která je spojena s tím, že si firmu necháte založit od profesionála. Znamená to, že ten veškeré formality vyřídí za vás. A to jak ty, které souvisí se založením, tak i takové, kdy je nutné sehnat si i výhodné registrační sídlo. Pokud jde o ceny, tak i při této cestě zaplatíte povinné zákonné poplatky, stejně jako v předchozím případě. Navíc je zaplacena pouze odměna danému zprostředkovateli, který vám firmu na klíč založí. Jelikož konkurence je v tomto oboru stále větší, není důvod se obávat astronomických částek. Kdo chce zcela novou firmu, tomu tuto cestu doporučujeme.

Firmu si lze koupit jako ready made

Dobrá volba pro toho, kdo buď nechce zbytečně dlouho čekat, nebo pro toho, kdo chce firmu, která nebude úplně nová. V takovém případě zvolí takzvané ready made společnosti. Jde o firmy, které byly založeny jenom za účelem dalšího prodeje. Co to znamená,

Nikdy se s nimi nepodnikaloNemají dluhy ani závazkyJsou ihned dostupné

Tato cesta už je o něco dražší než klasické založení, ale má výhodu v tom, že ne nejlevnější. Stačí tak firmu jenom přepsat, a prodej nové společnosti je zrealizován. Připomeňme také, že nejlevnější jsou společnosti nové, se stářím třeba jenom několik týdnů, popřípadě několik měsíců.

Získání firmy za přepis

Možnost, která je však celkem riskantní. Jde vlastně o možnost získat již existující společnost, a to jenom za poplatky, které stojí notář a další úřady. V porovnání s ready-made tak daný postup nezahrnuje žádné odměny prostředníkům. Podnikateli může stačit objednat virtuální kancelář a firmu na sebe převést. Je to rychlé a levné. Riziko je však v tom, že se takto nabízejí existující firmy, s podnikatelskou historií. A i když je ve smlouvách a jiných dokumentech napsáno cokoliv, nikdy nikdo neví, zda se neobjeví nějaký závazek, nebo dluh. Rázem taková výhodná cesta k vlastní firmě není taková, jak se zdálo.

Staňte se součástí firmy

Nejjednodušší možnost pro toho, kdo chce podnikat. Může se stát již součástí existující firmy, jako jednatel, nebo společník. Sice nebude stoprocentním majitelem, ale firmu mít bude. Co je k tomu potřeba? Zakoupit tonery HP, popřípadě jiné podle typu tiskárny, sepsat a vytisknout požadované dokumenty a následně zaregistrovat změny ve společnosti, spojené se zápisem do obchodního rejstříku. Tato cesta je vhodná i pro začátečníky, kteří se tak mohou jednoduše stát třeba součástí rodinných firem, mohou navázat spolupráci s jiným podnikatelem, nebo se stanou součástí firmy za to, že v ní odváděli dobrou práci dlouhou dobu na důležité zaměstnanecké pozici.

Témata:  pr článek firmy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy