reklama

Pracovní skupina, která má v EU za úkol prověřit nespolupracující jurisdikce v oblasti daní, podle těchto zdrojů nepovažuje dosavadní závazky Turecka za dostatečné. Skupina by tak mohla doporučit ministrům financí, aby Turecko přidali na seznam, který má být zveřejněn 5. prosince. Turecký ministr financí Naci Agbal však tvrdí, že záležitost již byla vyřešena.

Agbal řekl agentuře Reuters, že Turecko minulý týden slíbilo, že brzy dokončí sekundární daňové předpisy nutné k mezinárodní daňové spolupráci. Dodal, že Turecko podporuje všechny mezinárodní daňové dohody a je s nimi plně v souladu a rozdíly v názorech budou překonány.

"Nepřipadá v úvahu, aby Turecko bylo zahrnuto na černou listinu daňových rájů," prohlásil Agbal. "Turecko plně dodržuje mezinárodní daňové dohody a podporuje je. Minulý týden jsme napsali dopis EU, vysvětlili, že pracujeme na sekundárních nařízeních, a slíbili jsme, že je brzy dokončíme."

Země EU jsou zatím rozděleny v názoru, zda vůči nespolupracujícím jurisdikcím mají být použity finanční sankce. Zahrnutí Turecka na černou listinu může poškodit pověst země a zvýšit tlak na firmy v EU, aby tam omezily investice. Několik zemí, včetně Francie, podporuje i represivní opatření, jako je zrušení přístupu k mezinárodnímu financování. Rozhodnutí ale zatím nepadlo.