reklama

"IKEA odebírá méně než dvě procenta z celkové roční těžby dřeva v ČR. Usilujeme o to, abychom se dřevem zacházeli při výrobě co nejefektivněji, a dokázali tak vyrobit výrobky v co nejlepší kvalitě a zároveň z malého objemu materiálu využít co nejvíce. Roční objem dřeva, který IKEA z ČR odebírá, ukazuje na to, že IKEA nemá v ČR dominantní postavení na trhu," sdělil dnes manažer pro lesní hospodářství IKEA Mikhail Tarasov.

Podle něj nyní společnost už nyní globálně v 77 procentech vyrábí produkty pouze z recyklovaného dřeva nebo právě s certifikací FSC. Do roku 2020 by mělo jít o 100 procent.

Požadavek na FSC certifikaci, kterou jsou v ČR označena asi dvě procenta lesů, zatímco konkurenční PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) 70 procent, nemá podle Tarasova nikoho vylučovat. "Naopak je to o tom, aby se do něj zapojilo co nejvíce subjektů a abychom se společně podíleli na pozitivním dopadu na lidi a planetu," dodal Tarasov.

Podle vyjádření FSC dodavatelé pro společnost IKEA neapelují na firmu, ale na vládu a ministerstva, aby se část státních lesů certifikovala FSC. "Ty jsou kapacitou jediným českým lesním vlastníkem, který množství certifikované suroviny může dodat. Podnět ke Generálnímu ředitelství pro hospodářskou soutěž Evropské komise je tak spíše gólem do vlastní branky v situaci, kdy více než každá třetí koruna za vytěžené české dřevo mizí bez přidané hodnoty za hranicemi," uvedla organizace.

Problémem podle ní není to, že IKEA vyžaduje FSC certifikaci, ale že ostatní certifikace nemají vyhovující standardy. "PEFC totiž, na rozdíl od FSC, zprávy z lesních auditů nemá veřejně přístupné. A i v případě většího množství informací o nelegální činnosti, certifikáty neodebírá, jak ukázala nedávná kauza nelegální těžby koncernu Schweighofer v Rumunsku. Těžko se divit, pokud totiž v rámci trvale udržitelného lesního hospodaření certifikujete jadernou elektrárnu nebo diskotéku a supermarket, jako se to stalo PEFC v Francii, důvěryhodnosti to nepřidává," dodala FSC. Obě dvě certifikace jsou dobrovolné.