reklama

Na konci roku 2016 podle ministerstva financí v Česku působilo 55 sázkových společností, které nabízely svoje služby v češtině, ale neodváděly loterní daň. Po zavedení nového zákona o hazardu od 1. ledna letošního roku jich podle Závodského zbylo pouze pět menších. Všechny jsou na černé listině a jejich stránky by měly být zablokovány.

"Ilegál máme z 99 procent objemu sázek vytlačený. To zbývající procento jsou menší firmy, které to zkoušejí. Na seznamu nepovolených her je pět společností. Ty by poskytovatelé internetu měli blokovat. Oni se to snaží nejrůznějšími kuriózními způsoby obcházet. Jde tam také o zablokované platby, neměly by na to být reklamy. Navíc je to pět opravdu malých společností," uvedl Závodský, který ve funkci na konci prosince končí.

Velké společnosti jako například Bet365 nebo Betfair podle něj v Česku ukončily provoz už 31. prosince 2016. "Jenom s jejich objemem z českého internetu vycouvalo 80 procent. A po prvních pár dopisech na začátku roku a zahájení správních řízení odešli v podstatě všichni ostatní," doplnil náměstek. Za porušení zákona MF od začátku uložilo pokuty zhruba za 200 milionů korun.

Zákon podle Závodského splnil absolutně všechno, co splnit měl, v oblasti internetu jsou výsledky ještě lepší, než očekával. "Na internetu dnes máme přes 20 povolení, kromě binga na všechny hry. A jestli někdo tvrdí, že se nedalo povolení dosáhnout, tak lže. Pokud nám dal někdo na začátku ledna nedostatečné materiály a tvrdil, že mu denně utíká několik milionů, tak to pro nás nebyl žádný argument, abychom kvůli tomu zákon ohýbali," doplnil náměstek.