Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodová reforma je v nedohlednu. Lidé vládě nevěří, varuje analytik

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Důchodová reforma je v nedohlednu nejen v České republice, ale i v celé Evropě. Tvrdí to analytik finančních trhů a makroekonom Vladimír Pikora s tím, že lidé vládě jednoduše nemohou věřit.

Ratingová agentura Moody's zhoršila výhled pro Polsko. To mělo dosud výhled stabilní, byl však zhoršen na negativní. Podle Pikory to znamená, že hrozí, že bude snížen i samotný rating a Polsko se bude zadlužovat za horších podmínek.

Důvodem je podle agentury to, že vláda zvýšila běžné výdaje, aniž by zvýšila své příjmy. Analytik jako příklad uvádí, že letos začala vláda vyplácet větší dávky rodinám s dětmi a financuje to jednorázovými příjmy z prodejů licencí telekomunikačním společnostem a z dividend státních podniků. "Navíc polská vláda plánuje snížit věk odchodu do důchodu. To je ovšem v přímém rozporu s důchodovou reformou, kterou zavedla vláda předchozí. Ta počítala s velkými úsporami právě kvůli tomu, že od roku 2020 budou muži chodit do důchodu v 67 letech," uvedl na svém blogu na aktualne.cz a dodal, že ratingová agentura navíc kritizuje vládu za to, že je její politika nepředvídatelná. 

To je podle analytika varování i pro české a potažmo slovenské politiky. Nejde prý jen o to udržet deficit pod 3 % HDP, jak vyžadují maastrichtská kritéria, ale jde i o důvěryhodnost a srozumitelnost politiky. "Polská ekonomika má příští rok podle odhadu agentury růst o 3,5 %. Pokud se tento předpoklad naplní, je jakýkoliv, i malý, deficit žalostný. Není se čemu divit, že máme lepší rating než Polsko," podotkl.

Podle něj trh s tímto krokem trochu počítal. Na rozdíl od koruny by však zlotý mohl výrazněji reagovat na brexit, protože Polska by se dotknul více. Víec než vývoj dluhu a ratingu ale analytika mrzí vývoj důchodové reformy. "Zdá se, že to je všude ve střední Evropě stejné. Jedna vláda něco zavede a druhá to hned zruší. Důchodová reforma by přitom měla platit léta. Takto občané vědí, že vládě nemohou věřit. Systém není možné každých pár let měnit. To je velmi nezodpovědné," podotkl.

V Česku to podle něj není jiné. "Reforma P. Nečase byla sice úplně špatná, ale bylo to alespoň něco. Teď nemáme nic. Vznikla jakási důchodová komise, po které neštěkne pes a nikdo neví, co přesně dělá. Hlavní je, že není žádný závěr a žádná vize. Takže víme, že máme ohromný problém, bomba už tiká a my sedíme a ukazujeme na sebe, kdo je hloupější. Bohužel pomalu přestávám vidět jakákoli dobrá východiska. Stále platí, že se o sebe na důchod musí každý postarat sám, což ovšem každý bohužel nedokáže," varuje analytik.

Témata:  důchodci důchody ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy