Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důvěra v českou ekonomiku se zvýšila, přesto jsou firmy opatrnější

Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Ekonomický růst, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Celková důvěra v domácí ekonomiku se v květnu mírně zvýšila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený v bazickém indexu, se oproti dubnu zvýšil o 0,4 bodu na hodnotu 96,0. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně mírně zvýšil o 0,5 bodu na hodnotu 94,3. Mezi podnikateli se důvěra zvýšila mírně v průmyslu a ve vybraných odvětvích služeb, v obchodě se mírně snížila a ve stavebnictví se snížila. Indikátor důvěry spotřebitelů se meziměsíčně nezměnil a zůstal na hodnotě 104,3. Ve srovnání s květnem 2015 jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

V průmyslu se v květnu důvěra podnikatelů meziměsíčně mírně zvýšila o 0,9 bodu na hodnotu 95,6. Hodnocení současné celkové ekonomické situace respondentů se téměř nezměnilo. Hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky se také téměř nezměnilo. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů téměř nezměnily, informuje czso.cz.

Respondenti očekávají pro příští tři měsíce zvýšení tempa růstu výrobní činnosti a neměnnost zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se zvýšila. Celková důvěra v odvětví průmyslu je ovšem v meziročním srovnání nižší.

Celková důvěra v odvětví stavebnictví se v květnu meziměsíčně snížila o 4,1 bodu na hodnotu 76,6. Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace respondentů nezměnilo. Hodnocení celkové poptávky po stavebních pracích se oproti dubnu také téměř nezměnilo. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce pokles tempa stavební činnosti a rovněž zaměstnanosti. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se snížila. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů ve stavebnictví také nižší.

V květnu se indikátor důvěry v odvětví obchodu oproti dubnu mírně snížil o 0,5 bodu na hodnotu 98,5. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se téměř nezměnilo. Zásoby zboží se také téměř nezměnily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se mírně snížila. Celkově je důvěra v obchodě oproti minulému roku také nižší.

Ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se důvěra podnikatelů v květnu meziměsíčně mírně zvýšila o 0,7 bodu na hodnotu 94,4. Hodnocení současné ekonomické situace respondentů se oproti dubnu nezměnilo. Hodnocení poptávky v květnu se snížilo, její očekávání pro příští tři měsíce se zvýšila. Očekávání vývoje celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců se téměř nezměnila. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb vyšší.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v květnu meziměsíčně nezměnil a zůstal na hodnotě 104,3. Z květnového šetření vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců v meziměsíčním srovnání téměř nezměnily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy z jejich vlastní finanční situace se snížily. Úmysl spotřebitelů spořit se v porovnání s dubnem téměř nezměnil. Obavy z růstu cen se také téměř nezměnily. Respondenti se v meziměsíčním srovnání více obávají zvýšení nezaměstnanosti. V meziročním srovnání je důvěra spotřebitelů vyšší.

Výsledky jsou podle Petra Slavíčka z auditorské a poradenské sítě BDO nad očekávání pozitivní. Zároveň jsou ale podle něj vidět i náznaky počínajících obav zejména v souvislosti s nedostatkem pracovních sil. "Na pozitivní výsledek mohlo mít vliv rovněž to, že pominula nervozita z očekávané změny na pozici guvernéra ČNB," uvedl.

Naopak podle analytika ČSOB Petra Dufka nejsou nejnovější zprávy o náladách panujících v různých oblastech ekonomiky nijak překvapivé. "Ani nás nevedou ke změně pohledu na letošní vývoj české ekonomiky. Z pohledu růstu se vracíme k úrovním, které jsou s ohledem na vývoj v zahraničí přiměřené," uvedl.

Témata:  ekonomika Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy