Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O auditu státního dluhu se vědělo rok, proč ministerstvo financí nezakročilo ihned?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Podle ministra financí Andreje Babiše existovala k auditu státního dluhu, který odhalil možné škody v řádech miliard korun, různá stanoviska. Proto rok trvalo, než bylo podáno trestní oznámení.

Ministerstvo financí podalo trestní oznámení kvůli některým transakcím z let 2004, 2005 a 2009, které odhalil audit řízení státního dluhu. V letech 2004 a 2005 byl ministrem financí nynější premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), v roce 2009 ministerstvo vedl Miroslav Kalousek (TOP 09) a po něm Eduard Janota.

Hospodářské noviny uvedly, že Babiš měl výsledky auditu přes rok k dispozici a s podáním trestního oznámení otálel. Navíc výsledky auditu podle listu míří i na velké banky, které poskytují úvěry Agrofertu, který Babiš vlastní.

"Ano. Trvalo to dlouho. Na základě tohoto auditu jsem měl různá stanoviska a víceméně to byla válka úředníků. A ministr se musí zorientovat. Ale podstatné je, že jsem audit nařídil a že proběhl. A nebylo mi doporučeno trestní oznámení, a já ho přesto podal," uvedl Babiš.

Témata:  Andrej Babiš státní dluh Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy