Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak udržet domácí finance zdravé? Utrácejte s rozvahou a myslete na budoucnost

Finance, ilustrační fotografie
Finance, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

PR ČLÁNEK - Udržet domácí rozpočet na uzdě, není občas vůbec snadné. Zapotřebí je řešit nejen příjmy a výdaje, ale pamatovat i na rezervu, pravidelné spoření a dobré pojištění, které může v případě výpadku příjmu živitele rodině velmi pomoci. Jak tedy udržet domácí finance zdravé?

Peníze řešte v klidu a s rozvahou

O penězích vždy rozhodujte s chladnou hlavou. Emoce do financí nepatří. Stejně tak zkuste nepodléhat reklamám. Jejich cílem není pomoci lidem, ale nalákat je na nepotřebné a zbytečné produkty a služby.

Nakupujte vždy s rozvahou a v klidu, a to ať už nakupujete jídlo, spotřební zboží, elektroniku nebo vybíráte a sjednáváte nejrůznější finanční produkty. Do ničeho se nenechte nutit a snažte se vyhnout kupování zbytečností.

Plánujte a budujte finanční rezervu

Nechcete-li skončit v dluzích, plánujte a budujte finanční rezervu. Mějte jasno o tom, kolik vyděláte, kolik utratíte a kolik ušetříte. Příjmy, výdaje a úspory si můžete psát buď klasicky na papír, nebo vést díky mobilním aplikacím pro správu osobních financí v telefonu.

Spořit nemusíte jen odkládáním pár drobných do kasičky, vhodnější je zvolit efektivnější způsob spoření a sjednat si spořicí účet, stavební spoření a termínovaný vklad. Pokud nelpíte na konzervativních a bezpečných produktech, můžete vybírat i z těch rizikovějších.

Optimalizujte výdaje a nebojte se přejít k levnější konkurenci

Mějte dokonalý přehled o výdajích a ty, které se vám zdají zbytečně vysoké, se snažte snížit. Ušetřit můžete například za plyn, elektřinu a mobilní služby. Stačí jen přejít k levnějšímu dodavateli. V dnešní době změna dodavatele není administrativně a ani časově složitá a v některých případech můžete ušetřit i tisíce ročně.

Jestliže platíte drahé půjčky, pak se jich snažte zbavit. Není-li možné je doplatit, refinancujte je. V případě několika úvěrů využijte bankovní konsolidaci. Zvýhodnit si můžete také další bankovní produkty, za které platíte každý měsíc zbytečně vysoké poplatky. Pokud vám nevyhovují jejich podmínky, přejděte ke konkurenci.

Pojistěte si výpadek příjmů, domácnost i automobil

Myslet na budoucnost se vyplatí, avšak jen tvořit finanční rezervu mnohdy stačit nemusí. V případě porouchaného automobilu vám úspory jistě pomohou, v případě ztráty zaměstnání, dlouhodobé nemoci či dokonce smrti živitele rodiny stačit nemusí. V takových situacích je vhodným řešení životní pojištění.

Kromě životka ale zvažte i další typy pojistek, které vám mohou velmi pomoci. Máte strach, že vaše pračka vytopí sousedy? Sjednejte si pojištění odpovědnosti. Bojíte se, že vám na parkovišti před domem ukradnou nové auto? Mějte uzavřené havarijní pojištění. Sportujete rádi a úrazům se často nevyhnete? Zvažte úrazové pojištění.

Témata:  finance

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy