reklama

ČS pokles přičítá tomu, že předloňský výsledek jednorázově vylepšil příjem z prodeje akcií společnosti Visa Europe. Bez tohoto vlivu by se loňský čistý zisk meziročně zvýšil o 2,1 procenta.

"Vedle rostoucích úvěrů měly příznivý vliv na velikost čistého zisku zlepšující se kvalita úvěrového portfolia a pokračující stabilizace čistého úrokového výnosu," komentovala výsledky banka. Předseda představenstva České spořitelny Tomáš Salomon poukázal na to, že banka loni poskytla svůj dosud nejvyšší objem hypotečních úvěrů a o desetinu vzrostl objem úvěrů podnikatelům.

Provozní zisk se loni snížil o 5,4 procenta na 19 miliard korun. Důvodem poklesu je podle banky snížení čistých výnosů z poplatků a provizí a také výnosů z pronájmu nemovitostí a mírný nárůst provozních nákladů. Bilanční suma banky ke konci loňska činila téměř 1,33 bilionu korun a meziročně vzrostla o 24,6 procenta.

Čisté výnosy z poplatků a provizí klesly v meziročním srovnání o 5,4 procenta na 8,8 miliardy korun. "Tento pokles byl částečně kompenzován rostoucími výnosy z investičních produktů, zejména podílových fondů, správy aktiv a cenných papírů a příjmy z prodeje pojistných produktů," uvedla spořitelna.

Čistý zisk z obchodních operací se proti roku 2016 snížil o 5,6 procenta na 2,7 miliardy korun. Provozní náklady naproti tomu meziročně stouply o půl procenta na 18,2 miliardy korun. Objem úvěrů loni vzrostl o 9,8 procenta na 651,1 miliardy korun. U hypoték domácnostem se zvýšil o víc než 11 procent, u spotřebitelských úvěrů téměř o tři procenta. Závazky banky ke klientům vzrostly o 8,8 procenta na 856,5 miliardy korun. Ke konci loňska Finanční skupina ČS měla 4,67 milionu klientů. Počet bankomatů a platbomatů se loni zvýšil o 62 na 1704 zařízení.

Erste Group Bank loni zaznamenala rekordní čistý zisk v historii. Zvýšil se o čtyři procenta na 1,31 miliardy eur (33 miliard Kč) z 1,26 miliardy eur v předchozím roce. Dividendu firma zvýší o 20 procent na 1,20 eura. Provozní výnosy byly na téměř stejné úrovni, když dosáhly 6,67 miliardy eur (170 miliard Kč), a oproti roku 2016 se tak snížily o 0,3 procenta.

"Výsledky byly meziročně lepší díky relativně nižším opravným položkám na špatné úvěry, což potvrzuje dobrou kvalitu úvěrového portfolia a pozitivní situaci v ekonomikách regionu střední a východní Evropy," řekl ČTK analytik BH Securities Martin Vlček. Negativem je podle něj růst nákladů na mzdy a IT investice. Investice do digitalizace banky by nicméně měly postupně vést ke snížení počtu pracovních sil a zmírnění tlaku růstu mezd na náklady společnosti, dodal. Akcie Erste Bank na pražské burze po 10:15 rostly o 3,35 procenta na 1033,50 Kč.

Banka vyzdvihla "výjimečný čistý příliv klientských vkladů ve výši 13 miliard eur a silnou poptávku ze strany podnikatelů a domácností". Těm podle svého vyjádření poskytla nové úvěry v objemu přesahujícím devět miliard eur.

V příštím roce chce Erste investovat do zaměstnanců a rozvíjet bankovní platformu George. Cílem je plně digitalizovaná banka.