Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podíl zahraničních investorů držících české dluhopisy ke konci února klesl

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Emocio

Praha - Podíl zahraničních investorů, kteří drží české státní dluhopisy, ke konci února klesl na 37,7 procenta. Vlastní tedy státní dluhopisy vydané v Česku za 546,2 miliardy korun. Celkové zadlužení ČR prostřednictvím dluhopisů v únoru činilo 1,65 bilionu korun.

Vyplývá to z dat ministerstva financí. Zatím nejvyšší podíl zahraničních investorů 51,35 procenta byl loni v září. Zájem o dluhopisy ze strany zahraničních investorů rostl s blížícím se koncem devizových intervencí České národní banky, který nastal loni 6. dubna. Za růstem byla především sázka investorů na posílení koruny po ukončení kurzového závazku ČNB.

Státní dluhopisy také byly pro zahraniční investory jedním z mála nástrojů, kam své peníze mohli umístit. Vysoký zájem zároveň snížil výnosy českých dluhopisů, a v mnoha případech státu zajistil, že si půjčoval za záporný úrok, kdy investoři v podstatě platili státu za to, že mu půjčili peníze.

Za poklesem podílu zahraničních investorů v závěru loňského roku je postupné splácení krátkodobých dluhopisů. Ministerstvo financí je vydávalo v posledních letech, aby vydělalo na záporných výnosech panujících na trhu kvůli intervencím ČNB.

Zahraniční investory navíc nahrazují domácí kupci, kteří požadují obvykle vyšší výnos. Na konci ledna výnos desetiletého českého státního dluhopisu poprvé od roku 2014 překonal dvě procenta.

Témata:  dluhopisy ekonomika Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy