Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sankce USA mají velký dopad? Ruský gigant Rusal jde ke dnu, akcie ztratily 42 procent

Ruská měna, rubl
Ruská měna, rubl
Foto: Pixmac

Moskva - Nejnovější sankční seznam Spojených států značně poškodil ruský hliníkárenský gigant Rusal. Jeho akcie dnes oslabily o téměř 42 procent. Přitom už v pátek ztratily 16 procent.

Zařazení na černou listinu znamená, že úřady USA dotčeným osobám a společnostem zmrazí veškerý majetek, který mají na území pod americkou správou. Americké společnosti navíc nesmí se sankcionovanými lidmi a subjekty nijak spolupracovat.

Akcie firem na černé listině jsou pod tlakem, protože sankce vyžadují, aby se investoři podléhající jurisdikci Spojených států těchto cenných papírů zbavili do jednoho měsíce, tedy do 7. května. Jak oznámilo ministerstvo financí, týká se to společností EN+, Rusal a GAZ.

Rusal už oznámil, že může mít technické obtíže týkající se úvěrových závazků a dopad na celkovou finanční situaci vyhodnocuje.

Témata:  protiruské sankce Rusko ekonomika RUB

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy