Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Efektivně podnikat je základ. Jak na to?

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Podnikání není jenom cestou, jak se stát nezávislou osobou. Podnikání je také cestou, jak mít lepší příjem, než v zaměstnání. Co je v současném byznysu velmi důležité, to je rozhodně efektivita. Jak zajistit, aby vaše firma skutečně fungovala efektivně, a to se podepisovalo na velikosti vašeho čistého zisku? Podívejte se společně s námi.

Neplaťte na daních více, než musíte

Daně jsou něčím zcela běžným a je nutné s nimi počítat. A rozhodně nejde o nijak malé sumy. Právě naopak. Co platí většina běžných podnikatelů? Jedná se hlavně o:

Daň z příjmu Daň z přidané hodnoty Silniční daň a různé srážkové daně Základem by měla být kvalitní účetní, která dokáže daňovou zátěž

efektivně optimalizovat. Je ale ještě jiná cesta. Je top legitimní offshore firma. Tedy přesunutí firmy do takzvaného daňového ráje. Ten má výhodu v tom, že se zde daně buď neplatí vůbec, nebo mají podobnu jenom menší částky, která je vybírána paušálně jednou ročně. Firmě a majitelům tak zůstane každý rok podstatně větší suma peněz. Podnikání v takových zemích má však i jiné výhody. Je to třeba mnohem větší jednoduchost v souvislosti s účetnictvím, nebo to může být i vyšší anonymita a tedy i ochrana vlastnictví. I to může být pro mnohé plusem.

Hledejte cesty, jak prodávat s nižšími náklady

O tom, kolik firma vydělá rozhoduje nejenom to, kolik prodáte kusů zboží, nebo kolik prodáte služeb. Vliv má i to, jaké jsou náklady na jednoho takového zákazníka. Jelikož současný byznys se bez propagace neobejde, je třeba snažit se hledat stále efektivnější a zajímavější cesty. Příkladem mohou být služby call centrum. Jedná se o metodu přímého telefonického prodeje, která je známá svou dobrou efektivitou. Pokud prodáte užitečné zboží a služby, může být i toto dobrá cesta, jak zvýšit prodeje s minimálními náklady. A tedy jak začít podnikat opět o něco efektivněji.

Hlídejte si provozní výdaje

Efektivita vašeho podnikání souvisí i s provozními výdaji. Tedy se vším, co měsíčně vydáte na to, aby vše fungovalo tak, jak má. Může se jednat třeba o pravidelnou údržbu vašich zařízení a strojů, nákup náhradních dílů jako jsou efektivní šnekové převodovky a jiné. Stejně tak souvisí provozní výdaje třeba se správou vašeho vozového parku, stejně jako souvisí se správou kanceláří a budov, které využíváte. Udělejte si čas, podívejte se na náklady a zkuste najít levnější a efektivnější řešení. Není nic výjimečného, že úspory mohou jít až do desetitisíců. A i zde jde o sumu, která může zůstat tam, kde zůstat má – tedy přímo ve firmě.

Co zvládnete, to dělejte sami

Efektivní firma je tou, která je závislá na minimu různých dodavatelů. Je jasné, že ne vždy je toto možné. U dílčích menších věcí to však možné být může. Příkladem mohou být třeba různé přípravné práce, ke kterým využijete řezací plotry OPTION. Není vždy nutné dané práce zadávat externím firmám. Mnohem více se může vyplatit investice do vlastního zařízení a vlastního člověka, který bude tyto práce dělat. A to platí i v řadě dalších oblastí, jako je třeba:

Programování Marketing Grafické práce Nedělejte to, co nemusíte

Pokud některá činnost nutně není nutná, tak ji nedělejte. Mnoho věcí už lze vyřídit na dálku a tak za klienty ani nemusíte jezdit na osobní schůzku. Stejně tak můžete upustit od tisku různé dokumentace. Hlavně potom faktur. Ty lze zasílat elektronicky a tak kvalitní cartridge Lexmark, nebo ty do vaší tiskárny, budete kupovat mnohem méně. Elektronická fakturace a jiná dokumentace má vliv nejenom na ekonomiku vaší firmy. Má vliv také na ekologii a to, že nezatěžujete přírodu. Pokud kromě efektivnosti toužíte být také odpovědnou společností, toto je rozhodně první krok, kterým je vhodné se vydat.

Témata:  podnikatelé pr článek

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy