Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejlépe se podniká v Ostravě, Humpolci a Brně

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Nejlepším městem pro podnikání za loňský rok je Ostrava. Druhé místo patří Humpolci, třetí skončilo Brno. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků výzkumu Město pro byznys 2017, který zpracovala agentura Datank. V pořadí 10. ročníku soutěže se zúčastnilo 205 měst a obcí s rozšířenou působností a 22 městských částí Prahy. Loni zvítězil Pelhřimov před Humpolcem a Jihlavou.

Ostrava dosáhla nejlepšího výsledku v přístupu veřejné správy. Podle výzkumu má město webové stránky s výborným obsahem pro podnikatele, příznivý rozvrh úředních hodin a především vykázalo kvalitní výsledek v testu elektronické komunikace, který hodnotí rychlost, vstřícnost a kvalitu odpovědí na fiktivní podnikatelské dotazy. Město má i vysoký podíl malých a středních firem, pro něž je také výrazným plusem napojení aglomerace na dálniční síť. Má rovněž velký počet studentů v odborném vzdělání, což násobí podnikatelský potenciál města do budoucnosti.

"Je to pro nás znamení, že se ubíráme správným směrem a rozhodně se oblasti podpory investic a inovací, rozšiřování podnikatelské struktury a nabídce atraktivních pracovních míst budeme aktivně věnovat i nadále. Mimo jiné tím plníme jeden z cílů strategického plánu pro roky 2017 až 2023, který jsme si vytyčili," uvedl náměstek primátora Ostravy Radim Babinec (ANO).

V Humpolci jsou dlouhodobě kvalitní podmínky pro podnikání, o čemž svědčí jeho pravidelné umísťování na předních příčkách výzkumu. Město má podle výzkumu vynikající výsledky zejména v kritériích podnikatelského prostředí. Humpolec má velmi vysoký podíl podnikatelů a také právnických osob. Pracovní trh je ve městě na dobré úrovni a město má velmi nízkou dlouhodobou nezaměstnanost.

Brno v podnikatelském prostředí boduje vysokým podílem podnikatelů, právnických osob i podílem malých a středních firem a má také výbornou dopravní dostupnost. V přístupu veřejné správy Brno vyniká především dobrou komunikací a nízkými poplatky, vyplývá z výsledků.

Obce se ve výzkumu hodnotí na základě 23 kritérií rozdělených do dvou oblastí, a to na podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Druhou oblast, která se na celkovém hodnocení podílí 50 procenty, mohou ovlivnit svým chováním radnice.

Témata:  Ostrava podnikatelé Brno

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy