Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hotovo! Bayer a Monsanto se spojí, společně ovládnou čtvrtinu globálního trhu

Domluveno
Domluveno
Foto: Pixmac

Frankfurt - Ruský úřad pro hospodářskou soutěž (FAS) schválil plánované převzetí americké biotechnologické společnosti Monsanto německým Bayerem v hodnotě 62,5 miliardy dolarů (téměř 1,3 bilionu Kč). Uvádí se to v dnešním oznámení německé firmy. Monsanto je největším světovým producentem osiv a spojením s Bayerem by vznikl největší světový dodavatel produktů pro zemědělskou výrobu, který ovládne více než čtvrtinu globálního trhu osiv a pesticidů.

V březnu získal záměr souhlas Evropské komise a jednání o něm se podle zdrojů agentury Reuters chýlí k úspěšnému závěru i v USA. Rusko tak zůstalo jednou z mála jurisdikcí, která se měla k obchodu vyjádřit. Jak uvedla agentura Reuters, Bayer se s ruským úřadem během procesu posuzování záměru soudil, aby získal více času k projednání požadavků.

"Společnost Bayer souhlasila s tím, že umožní převod vymezených technologií ruským příjemcům v oblasti pěstování semen a digitálního zemědělství po dobu pěti let," uvedl Bayer ve svém prohlášení.

Počátkem týdne Bayer získal 3,7 miliardy dolarů prodejem podílu 3,6 procenta singapurskému státnímu investičnímu fondu Temasek. Společnost přitom dříve uváděla, že peníze začne shánět, jakmile bude jasné, že dohoda podepsaná v září 2016 má zelenou.

Témata:  Rusko ekonomika Německo dohoda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy