Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzská ekonomika zpomalila, roste ale pořád

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Paříž - Hrubý domácí produkt (HDP) Francie se v prvním čtvrtletí zvýšil o 0,3 procenta. Hospodářský růst tak výrazně zpomalil z 0,7 procenta v závěru loňského roku a byl nejslabší od třetího čtvrtletí 2016. Vyplývá z předběžných údajů, které dnes zveřejnil francouzský statistický úřad INSEE.

Hospodářský růst mírně zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 0,4 procenta. Za zpomalením růstu stál zhoršený vývoj exportu a investic.

Export se v prvním čtvrtletí snížil o 0,1 procenta po nárůstu o 2,5 procenta v předchozích třech měsících. Růst investic pak zpomalil na 0,6 procenta z předchozích 1,1 procenta.

Francie je druhou největší ekonomikou eurozóny za Německem. To by mělo zveřejnit údaje o vývoji HDP za první čtvrtletí v polovině příštího měsíce. Za loňský rok francouzská ekonomika vzrostla o dvě procenta, zatímco německý HDP se zvýšil o 2,2 procenta. V obou případech šlo o nejprudší tempo růstu za šest let.

Francouzská centrální banka v březnu zlepšila odhad letošního růstu francouzské ekonomiky na 1,9 procenta, zatímco do té doby počítala s růstem o 1,7 procenta.

Témata:  Francie ekonomika Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy