Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zisky McDonald's vzrostly, hlavní podíl mělo zahraničí

Hranolky od McDonaĺd´s, ilustrační fotografie
Hranolky od McDonaĺd´s, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Chicago - Největší světový řetězec restaurací s rychlým občerstvením, americký McDonald's, v prvním čtvrtletí vykázal lepší výsledky hospodaření, než se čekalo. Pomohl odbyt v zahraničí, hlavně na německém a britském trhu. Čistý zisk meziročně vzrostl o 13 procent na 1,38 miliardy dolarů (29,1 miliardy Kč), tržby se o devět procent snížily a dosáhly 5,14 miliardy dolarů (108,7 miliardy Kč).

Zisk na akcii činil 1,72 USD po zisku 1,47 USD před rokem. Bez započtení jednorázových položek ale zisk dosáhl 1,79 USD na akcii, zatímco analytici v průměru čekali 1,67 USD na akcii. Podobně u tržeb čekali analytici v průměru pokles na 4,98 miliardy USD.

Celosvětové tržby v restauracích otevřených alespoň 13 měsíců se zvýšily o 5,5 procenta, zatímco analytici v anketě agentury Reuters jejich růst odhadovali na 3,9 procenta. Na důležitých zahraničních trzích, včetně Austrálie, Kanady, Francie, Německa a Británie, firma zvýšila tržby o 7,8 procenta proti očekávanému růstu 5,3 procenta.

Odhady analytiků McDonald's překonal díky vyšší návštěvnosti a zdražení menu i na domácím trhu ve Spojených státech.

Akcie McDonald's díky příznivým výsledkům zahájily dnešní obchodování na burze v New Yorku růstem o více než čtyři procenta.

Témata:  McDonald's ekonomika USA peníze

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy