Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český HDP pořád poroste přes 3%, růst ale zpomalí

Ekonomika, ilustrační fotografie
Ekonomika, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Londýn 4. května (ČTK) - Růst hrubého domácího produktu (HDP) České republiky v letošním roce zpomalí na 3,6 procenta a v příštím roce tempo růstu klesne na 3,2 procenta. Ve výroční analýze věnované České republice to dnes předpověděla mezinárodní ratingová agentura Moody's. Je tak o něco optimističtější než Evropská komise, podle jejíž čtvrteční prognózy letošní růst dosáhne 3,4 procenta a příští rok 3,1 procenta. Loni vykázala česká ekonomika růst o 4,4 procenta.

Moody's uvedla, že růst české ekonomiky by měl být podporován silnou domácí poptávkou. Export by měl těžit z příznivého hospodářského vývoje klíčových obchodních partnerů a silná poptávka ve stavebnictví by spolu s vyšším využíváním peněz z fondů Evropské unie měla podpořit růst investic. Ekonomiku však podle agentury budou brzdit potíže s nedostatkem pracovních sil.

Agentura předpokládá, že míra nezaměstnanosti letos klesne na 2,5 procenta z loňských 2,9 procenta. V příštím roce by měla zůstat na letošní úrovni. Moody's upozornila, že téměř 44 procent výrobců nyní označuje nedostatek pracovních sil za hlavní faktor omezující produkci.

Moody's minulý měsíc zlepšila výhled hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky ze stabilního na pozitivní. Signalizovala tím možné zvýšení ratingu ze současné úrovně A1. Rating je důležitým vodítkem pro investory. Ukazuje jim zejména, jaká je pravděpodobnost, že ten který úvěr bude řádně a včas splacen.

Témata:  ekonomika HDP ČR Moody´s peníze

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy