Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dochází světu základní suroviny? Potraviny, které jsou vzácnější než stříbro

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Máte rádi vanilkovou zmrzlinu a bez vanilky si nedokážete svůj život představit? Pak pro vás máme nemilou zprávu. Cena tohoto koření se už vyšplhala na šest set dolarů za kilogram. Jen pro srovnání. Stříbro stojí v současnosti o sedmdesát dolarů méně. K ceně vanilky se snad blíží už jen cena kakaa. Je tedy možné, že pokud si budete chtít tyto dvě oblíbené příchutě zmrzliny dát, sáhnete hodně hluboko do kapsy.

Ještě před pěti lety se přitom cena vanilky pohybovala kolem padesáti dolarů za kilogram, letos už musí zájemci počítat s cenou šest seti dolarů za kilogram. Vanilka už je teď dražší než stříbro.

Vzácné koření má přitom široké možnosti uplatnění. Kromě cukrářství se využívá i v kosmetice. Vysoká cena navíc láká i lupiče. Na Madagaskaru roste počet těch, kteří rozkrádají vanilkovníky a ničí úrodu, což cenu za koření zvyšuje. Na cenách za vanilku se projevuje i letošní cyklony na Madagaskaru, který zajišťuje přes osmdesát procent celosvětové produkce.

Nejvíce na cenách za vanilku doplatí cukráři a zmrzlináři, kteří koření nenahrazují syntetickým vanilínem, ale vsázejí na přírodní surovinu. „Cena roste delší dobu, tak jsme dokonce zvažovali, že bychom si pěstovali vanilku sami. Jenže je to rostlina, která plodí prvně až po sedmi letech, což je dlouhá doba na pěstování pod umělým světlem, které tady v českých podmínkách potřebuje. Bylo by to příliš nákladné,“ vysvětlil České televizi manažer a šéf poboček firmy Puro Gelato Igor Novák.

Češi si dopřejí asi 3,2 litrů zmrzliny za rok a nejraději mají právě vanilkovou příchuť, kterou si žádá každý třetí. Druhou příčku v oblíbených příchutích obsadila čokoládová. Problémem je fakt, že se zdražování dotýká i kakaa a to kvůli suchu v Pobřeží slonoviny, které je jeho největším celosvětovým producentem. Problémy má i Ghana, která řeší stárnutí kakaovníkové vegetace.

Témata:  potraviny

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy