Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína opět vydělala, její obchodní přebytek se Spojenými státy stoupl

Burza NYSE v New Yorku
Burza NYSE v New Yorku
Foto: Pixabay

Peking - Měsíční přebytek Číny v obchodování se Spojenými státy v dubnu znovu stoupl. Podle dnes zveřejněných údajů čínské celní správy se zvýšil na 22,2 miliardy dolarů (476 miliardy Kč) z březnových 15,4 miliardy dolarů. Mezi oběma zeměmi se přiostřují spory o obchodní politiku a americký prezident Donald Trump chce vysoký deficit obchodní bilance s Čínou snížit.

Od začátku roku se americký obchodní deficit vyšplhal na 80,4 miliardy dolarů, což je o devět miliard dolarů více než ve stejném období loňského roku. Loni Peking vyvezl do USA zboží, za něž utržil o 375 miliard dolarů více, než získal Washington za dovoz svých výrobků do Číny.

Konflikt mezi oběma zeměmi se vyostřil poté, co Čína pocítila cla uvalená USA na dovoz oceli a hliníku. Spojené státy dále pohrozily, že uvalí cla na dovoz čínského zboží do USA v hodnotě kolem 150 miliard dolarů (3,2 bilionu Kč) ročně. Čína již představila své plány odvetných opatření.

Spor přicestovala minulý týden urovnat do Pekingu americká delegace. Jednání ale nevyústila v dohodu. Bílý dům v pondělí podle agentury Reuters oznámil, že do Washingtonu příští týden přijede delegace čínských vysoce postavených ekonomických představitelů, aby se pokusila jednání obnovit.

Témata:  Čína ekonomika obchody USA peníze

Aktuálně se děje

10:59

Korupce v Rusku. Šojgu přijde o náměstka, soud ho poslal do vazby

Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby náměstka ministra obrany Sergeje Šojgua. Timur Ivanov byl zadržen v úterý pro podezření z braní úplatků, za což v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení. O případu informují ruská média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy