Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko dovezlo z Ruska nejméně ropy za posledních 13 let

Ropovod
Ropovod
Foto: Pixabay

Varšava - Polsko snižuje svoji závislost na ruské ropě. Loni dovoz ruské ropy klesl na nejnižší úroveň od roku 2005. Rozšíření zdrojů, od kterých Polsko odebírá ropu, však také znamená vyšší ceny, vyplývá ze zprávy, kterou dnes zveřejnila polská centrální banka.

Ruská ropa měla loni na všech polských nákupech ropy podíl 76 procent. Ještě v roce 2012 přitom tento podíl činil 96 procent. Ke změně přispěly hlavně státní rafinerie PKN Orlen a Lotos, které zvýšily své nákupy ropy z jiných zemích. PKN Orlen podepsala v roce 2016 dlouhodobou dohodu o pravidelných dodávkách se saúdskoarabskou firmou Saudi Aramco. PKN a Lotos také kupují ropu z Íránu a Spojených států.

Za diverzifikaci svých zdrojů však Polsko platí vyšší cenu. Průměrná cena za ruskou ropu v prosinci činila 59,7 dolaru za barel, u kazašské ropy to bylo 60,2 dolaru za barel a u americké 65,6 dolaru za barel, uvádí zpráva centrální banky.

Polské rafinerie závisejí převážně na ruské ropě dopravované ropovodem vystavěným v 60. letech minulého století. V loňském roce však každý třetí dovezený barel byl dopraven do země po moři, napsala agentura Reuters.

Témata:  Polsko Rusko ropa

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy