Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko chystá odvetu za cla na vývoz z USA

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio - Japonsko zvažuje uvalení cel na vývoz ze Spojených států v objemu 409 milionů dolarů (8,8 miliardy Kč). Reaguje tak na americká cla na dovoz oceli a hliníku. Vláda se o svém plánu chystá ještě tento týden informovat Světovou obchodní organizaci (WTO), uvedla dnes japonská televize NHK.

Tento krok má podpořit úsilí Tokia o zapsání Japonska na seznam zemí, které jsou ze sankcí vyňaty. Chystaná odvetná cla by měla být ve stejném objemu jako americká cla uvalená na japonský vývoz.

Agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného představitele vlády uvedla, že konečné rozhodnutí o odvetných opatřeních přijato dosud nebylo. Vláda zatím hodnotí dopad amerických cel na japonské firmy a žádá Washington o výjimku.

Japonsko je jediným významným partnerem Spojených států, který z placení cel na dovoz oceli a hliníku výjimku nedostal. Vzhledem k silným vojenským vazbám na USA se Japonsko zatím zdráhalo připojit k Číně a Evropské unii a hrozit recipročními cly, někteří představitelé vlády ale podle Reuters nevylučují možnost řešení sporu u WTO.

Témata:  Japonsko clo ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy