Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IKEA vstupuje na jihoamerický trh

IKEA
IKEA
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Stockholm - Největší nábytkářský řetězec na světě IKEA vstupuje na jihoamerický trh. Uzavřel franšízovou dohodu s chilskou maloobchodní firmou Falabella. Obě společnosti to uvedly ve svém dnešním sdělení. Švédský prodejce nábytku plánuje otevřít v následujících deseti letech nejméně devět kamenných obchodů v Chile, Kolumbii a Peru a ve všech třech zemích zavede i internetový prodej.

Záměrem firmy je zvýšit počet zákazníků ve svých obchodech a na internetu ze současných 1,2 miliardy na 3,2 miliardy v roce 2025. Expandovat hodlá jak na současných, tak i na nových trzích.

Jedním z důležitých růstových trhů bude pro firmu podle vyjádření ředitele Inter IKEA Group, která má na starosti koncept IKEA, Torbjörna Lööfa právě i Jižní Amerika. Zmiňované tři jihoamerické země obývá téměř 100 milionů lidí a tržní potenciál nábytku do domácnosti se odhaduje na více než osm miliard eur (zhruba 205 miliard Kč).

Podle Lööfa vloží Falabella do společného podniku 600 milionů eur (15,4 miliardy Kč). IKEA přispěje svými zaměstnanci, podporou a know-how.

V Jižní Americe, konkrétně v Brazílii, kde IKEA zatím nepůsobí, je již aktivní její německý internetový konkurent, prodejce nábytku Home24. Ten dnes oznámil, že plánuje vstup na frankfurtskou burzu, kde chce získat 200 milionů eur.

Provozní zisk skupiny IKEA v loňském fiskálním roce, což je do konce srpna 2017, klesl na tři miliardy eur (zhruba 76 miliard Kč) z předloňských 4,5 miliardy eur. Důvodem jsou vyšší náklady na expanzi a ztráty zisku některých bývalých divizí. Firma prodala divize vývoje produktů a výroby a dodávkový řetězec firmě Inter IKEA, která je majitelem značky a poskytuje franšízu na obchody.

Témata:  Ikea

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy