Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průměrná mzda stoupla o čtyři procenta. Nezaměstnanost je velmi nízká

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Český statistický úřad zveřejní údaje o průměrné mzdě za 1. čtvrtletí v pondělí 6. června. Podle analytiků její výše stoupla o více než čtyři procenta na více než 26.300 korun. Nezaměstnanost je velmi nízká, což se odrazí v chování firem.

Reálný růst mezd, tedy po odečtení inflace, by měl být tak zhruba o 3,7 procenta. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

"Příznivý vývoj české ekonomiky a nízká nezaměstnanost kladně ovlivňují růst reálných mezd, který je také podpořen nízkou inflací," uvedl analytik České spořitelny Jiří Polanský.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek upozornil, že mzdy tak rostou již šesté čtvrtletí v řadě. "Za růstem stojí jak poptávka po kvalifikovaných pracovních silách související s růstem ekonomiky, tak skokový růst minimální mzdy," uvedl.

Růst mezd v prvním čtvrtletí je přitom podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera ovlivněn také dalším zvýšením minimální mzdy na 9900 Kč. "Růst mezd v nepodnikatelské sféře pak pozitivně ovlivnil i růst platů ústavních činitelů," uvedl.

Hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda upozornil, že jím očekávaný reálný růst mezd o 3,4 procenta byl vyšší naposledy v prvním čtvrtletí 2007, tedy před propuknutím světové finanční krize. "Solidnímu růstu mezd nahrává v prvé řadě hospodářský růst spojený se setrvalým poklesem míry nezaměstnanosti. Firmy v mnoha oborech jsou už nyní nuceny se o vhodné zaměstnance přetahovat, což podporuje tlak na mzdový růst," uvedl.

"Průměrný růst mezd letos proti loňsku dále zrychlí, ale pravděpodobně nepřekročí pět procent," řekl dnes obchodní ředitel personální agentury Grafton Recruitment Martin Ježek.

Největší nedostatek zaměstnanců hlásí průmyslová výroba a IT, počet volných pozic roste i v personalistice a v podnikových službách. Největší regionální rozdíly ve mzdách lze nalézt rovněž v IT a dále ve finančním sektoru. Velké rozdíly jsou patrné i v hodnocení pracovníků bez znalosti cizích jazyků a těch, kteří je ovládají, a to napříč všemi sledovanými oblastmi trhu.

"Zaměstnavatelé přehodnocují požadavky na nové pracovníky. Společnosti nyní nabírají zaměstnance s kratší praxí, a více příležitostí se objevuje i pro čerstvé absolventy, kteří disponují dobrou jazykovou vybaveností," uvedl Ježek.

Průzkum Graftonu rovněž ukázal to, že firmy začínají revidovat nabídku benefitů, aby byly pro zaměstnance atraktivnější. Například zvyšují příspěvek na penzijní či životní připojištění, zvyšují délku dovolené, zavádějí plně hrazený příspěvek na stravování nebo se podílí až do sta procent na nákladech na dopravu do zaměstnání.

"Dobrou zprávou pro zaměstnavatele je fakt, že uchazeči se již nebojí měnit práci. Odvrácenou stranou téže mince je, že změnu obvykle spojují s požadavkem na zvýšení mzdy. Úspěšné při náboru proto budou spíše ty firmy, které flexibilně reagují na změny na trhu práce a které budou schopny posilovat své týmy hotovými, byť dražšími, pracovníky a doplňovat je o talentované absolventy," dodal Ježek.

Témata:  platy firmy ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy