Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi jsou po uši v dluzích

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Dluhy českých domácností vůči bankám stouply v dubnu oproti březnu o téměř 9,4 miliardy korun na zhruba 1,565 bilionu korun. Meziročně dlužily domácnosti o 111 miliard více. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka. Zadluženost firem byla rovněž meziměsíčně i meziročně vyšší.

Nefinanční podniky na konci dubna dlužily bankám zhruba 1,056 bilionu korun, což je meziměsíčně o 9,6 miliardy více. Meziročně byly úvěry podniků vyšší o 13,7 miliardy korun.

Dluhy domácností rostou od února 2016, nejvíce si lidé půjčují na bydlení. Z celkového objemu dluhů domácností tvoří úvěry na bydlení zhruba tři čtvrtiny. Podle ČNB se tyto úvěry v dubnu meziměsíčně zvýšily o 0,6 procenta na 1,174 bilionu korun. Spotřebitelské úvěry dosáhly ke konci dubna 233 miliard Kč, proti březnu byly vyšší o 0,5 procenta.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. Odvozuje se z bilancí měnových finančních institucí, které zahrnují vedle centrální banky, obchodních bank a poboček zahraničních bank v Česku také fondy peněžního trhu, úvěrní a spotřební družstva.

Témata:  dluhy domácností ekonomika Češi

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy