Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda je v případě nedostatku benzínu připravena využít státní rezervy

Unipetrol
Unipetrol
Foto: unipetrolrpa.cz

Litvínov - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes u příležitosti zahájení výstavby nové polyetylénové jednotky navštívil areál Unipetrolu v Záluží u Litvínova. Uvedl, že se zajištěním dodávek benzinu na červen není problém.

Etylenovou jednotku v Záluží u Litvínova loni v srpnu poškodil rozsáhlý požár. Předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr řekl, že není žádný důvod ke spekulativním nárůstům ceny benzinu. "Budeme monitorovat i další měsíce. Poslední týden v červnu se sejdeme se všemi hráči na trhu a budeme chtít detailní informace o tom, jak vypadá zásobování s benzinem na hlavní letní sezonu," uvedl Švagr.

Odstávka po květnovém výbuchu v kralupské rafinérii může trvat až čtvrt roku. Firma Česká rafinérská, vlastněná Unipetrolem, jako jediná v Česku zpracovává ropu. Provozuje rafinerie v Kralupech nad Vltavou a Litvínově.

Vláda je připravena, pokud bude potřeba, dodat na trh benzin ze státních hmotných rezerv. "Zásobování je v tuto chvíli zajištěné na komerčních principech, a to primárně vlakovými soupravami. Pevně doufáme, že nebude nutné použít státní hmotné rezervy," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Kapacita v Litvínově bude zprovozněna na sto procent v okamžiku, kdy začne opět naplno fungovat nyní opravovaná etylenová jednotka. "Ukončení prací je plánováno na konec června. V červenci se začne rozjíždět, očekáváme, že jednotka bude v provozu na konci srpna," řekl ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski. Etylenovou jednotku v Záluží u Litvínova loni v srpnu poškodil rozsáhlý požár.

Výpadek produkce paliv bude podle údajů dostupných ČTK v řádu stovek tisíc tun. V letošním 1. čtvrtletí rafinerie Unipetrolu zpracovaly 1,43 milionu tun ropy.

Témata:  Unipetrol pohonné hmoty Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:25

Expert: Ficova ochranka selhala. Kulkám uhýbala, namísto aby premiéra bránila

Bývalý slovenský policejní prezident Štefan Hamran byl jednáním ochranky postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica zaskočen. Uvedl to v rozhovoru pro Dennik N. Pro RTVS uvedl, že na vině je selhání ochranky.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.